Renta rodzinna a szkoła

• Autor wątku Autor wątku martinstop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martinstop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam...
Mam takie pytanie ponieważ do tej pory uczęszczałem do szkoły i otrzymywałem rentę rodzinna po ojcu. We wrześniu zaniosłem zaświadczeni do ZUSU i przyznano mi znów rentę na kolejny rok...do 08.2009 (ostatni rok ponieważ kończę już 25 lat) Niestety nie udało mi się zaliczyć semestru więc ogólnie postanowiłem zakończyć swoją edukację...więc moje pytanie brzmi...czy mam obowiązek powiadomienia ZUSU, że zaistniała taka sytuacja czy jest to może obowiązek szkoły do której uczszęszczałem...czy jeśli więc ja czy tez szkoła tego nie zrobi a renta wtedy będzie wypłacana to czy będę musiał później zwracać sumę każdej pobranej przez ten czas renty....??? Dziękuję...pozdrawiam....

Obowiązek zawiadomienia ZUSu o przerwaniu nauki ciąży na Tobie (przeczytaj pouczenie na decyzji). Jeżeli nie zawiadomisz ZUSu, to sprawa i tak wyjdzie na jaw, a Ciebie obciążą dodatkowo odsetkami.

Dziękuję....chciałbym w takim razie jeszcze zapytać na jakiej zasadzie ZUS będzie podejmował ta decyzję....co mi będzie potrzebne w placówce ZUSu...???

Zasada?
Napiszą do szkoły i szkoła potwierdzi, że przerwałeś naukę. Wystawią decyzję o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń z odsetkami od czasu przerwania nauki. Albo wpłacisz, albo komornik.

jestem uczniem szkoły zawodowej ale chcą mnie skreślić z listy ale mam zamiar zacząć szkołe od nowego roku szkolnego czyli września. Czy bede miał jeszcze prawo do renty czy te miesiące co zostałem wyrzucony kolidują!?

Powrót