Renta rodzinna + dzialalność + dotacja

• Autor wątku Autor wątku proxykomp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

proxykomp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Przeszukałem z pomocą wujka google sieć i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie. Otrzymuję niewielką rentę rodziną i studiuje zaocznie jako, że w mojej okolicy ciężko o przyzwoitą pracę chcę otworzyć własną działalność gospodarczą. Wiem, iż można prowadzić taką działalność otrzymując rentę rodzinną i przy okazji nie wykazując dobrowolnych chęci nie płacić składek na ubezpieczenie społeczne, a jedynie zdrowotne. Mam kilka pomysłów, i chciałbym skorzystać z dotacji unijnych dla młodych przedsiębiorców chcących założyć własną działalność. Chcę spytać czy teoretycznie jeśli udało by mi się taką dotacje zdobyć to czy w chwili otrzymania dotacji załóżmy 10 tyś. moja renta rodzinna nie uległa by zawieszeniu?? Osiągnąłbym przychód w pewnym miesiącu większy niż średnie miesięczne wynagrodzenie. Liczę na rzetelną odpowiedź zwłaszcza od Panów moderatorów czyli Janusza M i Dariusza, z góry dziękuję.

"Przychody uzyskane z innego tytułu niż zatrudnienie, służba lub inna praca zarobkowa albo pozarolnicza działalność pozostają bez wpływu na zawieszenie lub zmniejszenie wysokości świadczeń."

Zatem zakładając, że udało by mi się otrzymać dotację na założenie własnej działalności, nie miała by ona wpływu na zwieszenie renty rodzinnej. Dziękuje za pomoc.

Powrót