Renta rodzinna / emeretura

• Autor wątku Autor wątku piasjol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piasjol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Rentę rodzinną / śmierć żony / otrzymywałem od ZUS-u w 2015, roku mając 58 lat
Nabyłem prawo do emerytury w styczniu 2022.
W tym czasie ZUS powinien poinformować mnie o przysługującej mi możliwości zmiany świadczeń .
W lipcu 2023 / a więc rok i siedem miesięcy po terminie uprawniającym mnie do pobierania emerytury / złożyłem wniosek o przejściu na przysługującą mi emeryturę z racji ukończenia 65 roku życia.
Wynika z tego żę nie wnioskując w odpowiednim terminie , utraciłem kilkanaście tysięcy złoty wynikającej z różnicy wysokości pobieranych świadczeń / renta rodzinna kontra emerytura /
PYTANIE
czy jest jakakolwiek szansa na ubieganie się od ZUS-u wyrównania poniesionych strat pieniężnych

Każde świadczenie przyznawane jest na wniosek. Skąd ZUS ma wiedzieć, że ktoś chce już iść na emeryturę?

W2010 roku przeszłam na wcześniejszą emeryturę z ust.17grudnia 1998 o emeryturach i rentach z FUS.W 2016 roku złożyłam wniosek o przyznanie mi emerytury powszechnej . Jestem z rocznika 1954. Dostałam między innymi odpowiedź że podstawa obliczenia emerytury podlega pomniejszeniu o kwotę stanowiącą sumę kwot pobranych emerytur w wysokości przed odliczeniem zaliczki na podatek dochodowy i składki na ubezpieczenie .Czy powinnam złożyć wniosek o przeliczenie w trybie art.114 o emeryturach i rentach z FUS .Proszę o poradę .Z góry serdecznie dziękuję.

Powrót