Renta rodzinna i socjalna

• Autor wątku Autor wątku mati9815
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati9815

Witam,
Pobieram rentę rodzinną z tytułu całkowitej niezdolności do pracy, jestem niepełnosprawny od urodzenia. Przeczytałem, że mógłbym pobierać również i socjalną, jeśli nie przekracza rodzinna 200% minimalnej - 2200zł, mi do tej kwoty brakuje niecałych 50zł. Czy mogę składać wniosek o socjalna?
"W przypadku zbiegu uprawnień do renty socjalnej z uprawnieniem do renty rodzinnej kwota renty socjalnej ulega takiemu obniżeniu, aby łączna kwota obu świadczeń nie przekraczała 200% kwoty najniższej renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Kwota obniżonej renty socjalnej nie może być niższa niż 10% kwoty najniższej renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Renta socjalna nie przysługuje, jeżeli kwota renty rodzinnej przekracza 200% kwoty najniższej renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy."
Mogę dostać dodatkowo 110zł? Czy to nieprawdziwa informacja?

Ostatnia edycja:
Jeśli nie przekracza tego pułapu to jak najbardziej można się starać najlepiej zadzwonić na infolinię do ZUSu i dopytać, ale na pewno trzeba będzie złożyć wniosek o rentę soc i stawać na komisji

Powrót