Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Witam chciałbym się dowiedzieć do jakiej kwoty obecnie mogę sobie dorobić aby nie zabrano mi renty rodzinnej? Wysokość renty po moim tacie wynosi 906 zł brutto. I chciałbym się dowiedzieć czy jeśli zarobiłem 50 zł na umowie zleceniu to czy muszę odprowadzić od niej podatek czy dopiero na koniec roku muszę tą kwotę wpisać do rozliczenia podatkowego?
Przy podjęciu pracy składa się w ZUS oświadczenie o planowanym przychodzie, a do końca lutego następnego roku należy złożyć oświadczenie o uzyskanym faktycznie przychodzie.
Zawieszeniu ulegają emerytury i renty świadczeniobiorców, którzy osiągnęli przychód przekraczający 130% przeciętnego wynagrodzenia, a zmniejszeniu renty o kwotę maksymalnego zmniejszenia podlegają osoby, które osiągnęły przychód w wysokości 70% przeciętnego wynagrodzenia.
Przeciętne wynagrodzenie (dane publikowane przez GUS):
W III kwartale 2012 r. 3 510,22 zł
W IV kwartale 2012 r. 3 690,30 zł
W I kwartale 2013 r. 3 740,05 zł
W II kwartale 2013 r. 3 612,51 zł
Więc jeśli zarabiasz mniej niż 2528,76 zł brutto miesięcznie, możesz spać spokojnie.
Od kwoty 50 zł z umowy zlecenia podatek do Urzędu Skarbowego odprowadza za Ciebie zleceniodawca ("pracodawca"). Kwota ta nie przekracza 200 zł, więc zleceniodawca wystawia wyłącznie roczną deklarację o zryczałtowanym podatku dochodowym na formularzu PIT-8AR. Więc jako podatnik nie wykazujesz takiego przychodu uzyskanego z tytułu umowy-zlecenia w rocznym zeznaniu podatkowym. Jeśli więc nie miałeś w roku podatkowym innych przychodów, nie musisz składać PITa (zrobi to za Ciebie ZUS - podatek od renty rodzinnej).
Nie wiem jak to wygląda w teorii, ale w praktyce jest do 10-go dnia miesiąca, a jeśli 10-ty przypada w dzień wolny, renta przychodzi w dzień poprzedzający (czyli np w piątek 9-go).