renta rodzinna kilka pytań.

• Autor wątku Autor wątku mivhalf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mivhalf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Szukałem na temat ktory mnie interesuje ale nie znalazlem nic co by mi pomoglo.
1) A więc jestem na 1 roku studiow dziennych, renta rodzinna zostala mi przyznana do 2011roku wiec czy musze po pierwszym semestrze zanieść zaświadczenie do ZUSu czy dopiero po 3roku studiow??
2) Jakie umowy mogę podjąć i jakie maksymalne zarobki moge otrzymać by ZUS nie cofnął mi tej renty?
Pozdrawiam

miałem rente rodzinną przez 5 lat, i co rok, jak tylko rozpoczynał sie nowy rok akademicki, musiałem wysyłac zaswiadczenie do ZUs-u że kontynuuje nauke

aha dziekuje.czyli co semestr nie musze. a co z drugim pytaniem Forumowicze?

Możesz się zatrudnić, ale ograniczenia dla zarobkowania stosowane dokładnie te same, co w przypadku rent zdrowotnych: 70%-130%. To znaczy, przy zarobkach do 70% średniej krajowej brutto (podawanej przez Prezesa GUS za poprzedni kwartał) nic nie obcinaja, powyzej - tak, a powyżej 130% zawieszają wyłacanie renty.
Zresztą, odpowiednie przepisy łatwo znajdziesz w necie - wpisz do wyszukiwarki Ustawa o zabezpieczeniu rentowym i emerytalnym, a znajdziesz ustawę. Lepiej wiedzę czerpać z pierwszych rąk.

czy w przypadku renty rodzinnej stoi mi cos na przeszkodzie by sie w urzedzie pracy zarejestrowac??czy to bedzie rownoznaczne z zrzeknięciem sie renty?

witam!

mam problem z zus. zeby dostac rete rodzinna musialem dostarczyc zaswiadczenie ze sie ucze. szkola mi wydala takie zaswiadczenie w zaswiadczenieu bylo napisane ze jestem zapiasany i uczniem 5 sem. gim dla doroslych. dostarczylem te zaswiadczenie do zus,a zus mi przyznal rente na rok czyli na 5 i 6 semestr. niestety 6 sem. sie nie odbyl bo bylo za malo uczniow. Ja zaliczylem 5 seme i czekalem na 6 sem. minelo 2 lata a zus zada zwrotu renty za 6 semestr. bo nie wiedzialem ze mam go poinformowac ze sie nie odbyl. PROSZE POMOC!!! DZIEKUJE!

W decyzji jest pouczenie,że należy poinformować ZUS o zakończeniu nauki.

witam! jestem uczniem szkoły zawodowej i chcą mnie skreślić z listy w maju ! ale chcem zacząć nauke w nowym roku szkolnym czyli we wrześniu w technikum czy bede miał dalej rente?

Powrót