Renta rodzinna młodej matki, a stypendium socjalne

• Autor wątku Autor wątku mlodamama23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlodamama23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry. Od niemal trzech lat studiuję i pobieram rentę rodzinną w wysokości 863zł. W październiku urodzę dziecko. Ojciec dziecka jest bezrobotny, nie wykazuje żadnych dochodów. I tutaj moje pytanie. Czy mogę ubiegać się o stypendium socjalne? Czy spełniam warunki studenta samodzielnego finansowo? I na stypendium będzie liczył się dochód mój i dziecka? Mama jest zameldowana gdzie indziej niż ja. Jak to wygląda? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Możesz się ubiegać z mamą (dochód Twój, dziecka i mamy, ew. rodzeństwa), nie jesteś samodzielna finansowo skoro nie pracujesz na umowę o pracę/nie prowadzisz działalności.

Czy mogę ubiegać się o stypendium socjalne?
Jeśli wychowujesz dziecko wspólnie z jego ojcem - to tak. Z tym, że poprzez wychowanie rozumie się także łożenie na dziecko. Skoro piszesz, że ojciec jest bezrobotny i nie posiada żadnego źródła dochodów, teoretycznie ktoś mógłby kwestionować fakt wspólnego wychowywania. Natomiast nie koniecznie faktycznie, ktoś musi zwracać na to uwagę.

nie jesteś samodzielna finansowo skoro nie pracujesz na umowę o pracę/nie prowadzisz działalności.
To nie jest warunek.

Kwota progowa samodzielności finansowej wynosi:
do 30 września: 850,20zł,
od 1 października do 31 października: 752,10 zł,
od 1 listopada: 792,35zł.

W każdym z tych wypadków mieścisz się w definicji samodzielności finansowej, więc wlicasz siebie i dziecko do rodziny i to wszystko.

Ostatnia edycja:
Ooo ciekawe, a kiedy to się zmienia, też od października? Przynam że nie wiedziałam. Dotąd trzeba było mieć dochód, i to z tytułu umowy o pracę/działalności.

Musisz mieć stałe źródło dochodu - bez względu na to, z jakiego tytułu jest przyznawane.
Stałym źródłem dochodu jest wynagrodzenie z tytułu umowy o pracę, renty z tytułu niezdolności do pracy, dochód z tytułu alimentów, cyklicznie zawierane umowy o dzieło i zlecenie itp. Ciężar udowodnienia posiadanego stałego źródła dochodu spoczywa na studencie.
Rentę rodzinną można zakwalifikować do stałego źródła dochodu, gdyż jak sama autorka wspomniała otrzymuje ją nieprzerwanie co najmniej od 3 lat. Poza tym jest ona wymieniona też w katalogu dochodów uzyskanych.
Czasami uczelnia wprost w swoim regulaminie wymienia renty rodzinne po zmarłym rodzicu jako stało źródło dochodu.

To przepraszam, że wprowadziłam w błąd. Jak tak to super, szkoda że taka stara jestem i studia skończyłam za czasów tych absurdalnych przepisów :D

Czyli myślicie,że może mi się udać przyznanie tego stypendium? :) dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Czy jako dokumenty do wniosku o stypendium mam dołączyć zaświadczenie o moich dochodach + akt urodzenia dziecka czy zaświadczenie o dochodach moich i ojca + akt urodzenia dziecka?

Ojciec dziecka nie może być wliczany do rodziny (o ile nie jest Twoim mężem), więc jego dochodu nie możesz podać

A jeszcze jedno pytanie.. Czy w takim razie moja mama będzie mogła odliczyć sobie mnie od podatku, jako dziecko uczące się? Naprawdę bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc i odpowiedzi.

Powrót