Renta rodzinna MSWiA a praca / staż zawodowy

• Autor wątku Autor wątku ujek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ujek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam!

Już wcześniej pytałem ten temat tylko w złym dziale i nikt mi nie odp.

Pobieram rentę rodzinną ( policyjna MSWiA ) w wysokości 1653,81 zł na „rękę” (bez odliczeń 1991zł) i chciał bym podjąć pracę a przynajmniej staż zawodowy. Wysokość ewentualnych zarobków określa się w 70% i 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ogłoszonego przez prezesa GUS i tutaj pojawia się moje pytanie, kilku „znawców” zrobiło mi mętlik w głowie. Jak ja mam patrzeć na te kwoty? Są to kwoty podane łącznie tzn renta + wynagrodzenie czy samo wynagrodzenie i czy są to kwoty netto czy też brutto? Ja to rozumiem w ten sposób że są to kwoty które można osiągnąć w danym miesiącu nie wliczając w nie renty. Czyli w tym miesiącu mógł bym osiągnąć zarobek w wysokości 2.230,00 zł netto (70%) bez potrącenia, bądź 4.141,30 zł (130%) netto gdzie potrącono by mi to 60% z renty, dobrze myślę czy się mylę?

Z góry dziękuje za odp,
Pozdrawiam Sebastian

Limity zarobków ustalane są w kwotach brutto. Tylko wynagrodzenie, bez renty rodzinnej.

O.K, Wielkie dzięki ;)

A jak jest z własną działalnością gosp? Znajomy dostaje rentę po ojcu i nie musi ZUS'u płacić czy w moim wypadku też by tak było?

Ostatnia edycja:
Powrót