Renta rodzinna po 25 roku życia

• Autor wątku Autor wątku dimat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dimat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
20 lipa 2011 kończę 25 lat, jestem na 2 roku 4-letnich studiów, pobieram rente rodzinną po zmarłym ojcu.
Liczę się z tym że z dniem ukończenia przeze mnie 25 lat stracę prawo do renty, jednak dowiedziałem się że istnieje możliwość przedłużenia przez ZUS renty jeśli ktoś jest na ostatnim roku studiów (warunki określone są w art. 68 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych).

Mam więc pytanie:
czy jeśli zapiszę się w czerwcu, czyli przed ukończeniem 25 roku życia, na jednoroczne studium (w niepublicznej szkole o uprawnieniach szkoły publicznej) - to jako że byłby to pierwszy i ostatni rok moich studiów, mogę liczyć na przedłużenie renty?

Wiem jakie jest podejście społeczeństwa do przyznawania i przedłużania rent, ale beznadziejna sytuacja zmusza mnie do szukania każdej deski ratunku.
Bardzo dziękuję za sugestie i odpowiedzi

Ostatnia edycja:
art. 68 ust. 2:
Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

Wiec pojawia się pytanie czy studium w niepublicznej szkole o uprawnieniach szkoły publicznej to w rozumieniu ZUS szkołą wyższa?

Studia wyższe prowadzone są przez uczelnie a uczelnia to szkoła, po której ukończeniu uzyskuje się tytuł zawodowy: magistra, inżyniera lub licencjata (albo tytułu równorzędne np. "magister inżynier architekt"). Tak to przynajmniej rozumie prawo o szkolnictwie wyższym.

TSG napisał:
Studia wyższe prowadzone są przez uczelnie a uczelnia to szkoła, po której ukończeniu uzyskuje się tytuł zawodowy: magistra, inżyniera lub licencjata (albo tytułu równorzędne np. "magister inżynier architekt"). Tak to przynajmniej rozumie prawo o szkolnictwie wyższym.

Czyli warunki określone w art. 68 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych dotyczą studiów wszystkich stopni? (licencjackich, inżynierskich, podyplomowych i magisterskich)

Prosto rzecz ujmując, student/ka musi być na ostatnim roku studiów (obojętnie jakich) licencjackich (3 letnich)/inżynierskich (3,5 letnich)/magisterskich (1,5 letnich)/podyplomowych (1 rocznych) aby otrzymywać rentę po ukończeniu 25 roku życia?

Ostatnia edycja:
Ja mam takie zapytanie. Jak to wygląda odnośnie półtorarocznej rocznej szkoły policealnej? Szkołę policealną zacząłem w lutym mając 24 lata, czyli jeden semestr mam już za sobą. Aktualnie jestem na 2 semestrze i w listopadzie kończę 25 lat. Czy w tym wypadku mogę liczyć na przedłużenie renty rodzinnej do zakończenia szkoły czyli do 30 Września 2013r, czy w listopadzie 2012r zostanie ona wstrzymana?

Pozdrawiam

gregory17w napisał:
Ja mam takie zapytanie. Jak to wygląda odnośnie półtorarocznej rocznej szkoły policealnej? Szkołę policealną zacząłem w lutym mając 24 lata, czyli jeden semestr mam już za sobą. Aktualnie jestem na 2 semestrze i w listopadzie kończę 25 lat. Czy w tym wypadku mogę liczyć na przedłużenie renty rodzinnej do zakończenia szkoły czyli do 30 Września 2013r, czy w listopadzie 2012r zostanie ona wstrzymana?
Będzie przysługiwała tylko do ukończenia 25. roku życia.

Czyli to przedłużenie do 26 lat tyczy się wyłącznie studiów, czy też wymogiem jest to aby inna szkoła była przynajmniej 2 letnia?

Studia w szkole wyższej. Wystarczyło przeczytać kilka postów wyżej.

Czytałem, ale natrafiłem także na inny wątek i tam była pewna wzmianka o szkołach policealnych, więc wolałem się upewnić. Dzięki za pomoc :)

Powrót