Renta rodzinna po 25 roku życia

• Autor wątku Autor wątku Iqwet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iqwet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam pytanie dotyczące otrzymywania prze zemnie renty rodzinnej.

Ciągle się uczę, jednak z powodów osobistych nie jestem w stanie zaliczyć 2 semestru szkoły gdzie jestem. Mam zaliczony pierwszy. Zostanę warunkowo przepisana na 3 semestr, a po skończeniu 4 semestru powtórzę 2.

Moje pytanie brzmi: skoro nie będę miała zaliczonego 2 semestru ale zostanę warunkowo dopuszczona do 3 semestru to czy ZUS odbierze mi rentę?

25 lat kończę 7 sierpnia.

Renta przysługuje do 25 roku życia pod warunkiem kontynuowania nauki. Gdyby ukończenie 25 lat miało miejsce na ostatnim roku studiów, to wypłata byłaby przedłużona do ukończenia tego roku studiów. Nie ma to zastosowania do opisywanego przypadku, nie jesteś na ostatnim roku studiów, a więc jeszcze wiele przed Tobą + powtórki.

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie. Jezeli bylaby taka sytuacja ze nie dostalabym sie na ten 3 remestr ale po wakacjach rozpoczelabym (po 25 urodzinach) inna szkole od poczatku to czy renta rodzinna dalej mnie obejmuje?

Wróćmy do tego co napisała Morena: "Renta przysługuje do 25 roku życia pod warunkiem kontynuowania nauki.". Po ukończeniu 25 lat renta nie będzie Ci więc przysługiwała.

Powrót