Renta rodzinna po 25 roku życia

• Autor wątku Autor wątku elmo88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elmo88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam!

Mam pytanie i wątpliwości na temat renty rodzinnej. Stan faktyczny wygląda tak: Rentę rodzinną pobieram mniej więcej od 3 lat. W lutym tego roku ukończyłem 25 lat. Jestem studentem ostatniego roku studiów magisterskich.

Pytanie: do kiedy będzie mi wypłacana renta rodzinna?

Zgodnie z ustawą o emeryturach: Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

Co mam rozumieć przez "zakończenie tego roku studiów"?

- datę obrony (promotor planuje na czerwiec)
- datę sporządzenia dyplomu (też czerwiec, praktycznie kilka dni po obronie)
- datę odbioru dyplomu (i to już raczej zależy ode mnie)
- zakończenie roku akademickiego (30.09.2013r.)

Nadmienię, że w decyzji otrzymanej w listopadzie 2012 świadczenie przedłużone zostało do 30.09.2013 r.

Nie wiem co robić w takiej sytuacji. Promotor chce obrony przed wakacjami, a nawet jeżeli się uprę na wrzesień, to nie gwarantuje mi to obrony do końca września (niektórzy studenci ubiegłego roku nie obronili się do dziś).

Czyli urzędniczka z ZUS wprowadziła mnie w błąd twierdząc po konsultacji, że świadczenie bez względu na datę obrony wypłacane będzie do 30.09.2013 r.?:what:

Patrzę i nie widzę zbieżności, dlatego piszę w osobnym poście, gdyż każda sytuacja jest inna. Przekopałem różne fora i odpowiedzi w tej sprawie nie są jednoznaczne. Jednym ZUS każe zwracać świadczenie jako nienależne, innym wypłaca do końca września. Umówmy się, ja wole się obronić wcześniej, najlepiej w czerwcowym terminie.

Zastanawia mnie ten zapis "do zakończenia tego roku studiów". Ja nie wiem czy zakończenia tego roku przez studenta czy zakończenia tego roku studiów jako takiego dla całej uczelni).

Pamiętam, że na jednym z ostatnich zaświadczeń z uczelni był zapis: planowy okres zakończenia studiów 30 września 2013 r.

To co student robi po obronie pracy?? Chyba już nic, bo skończył studia :)

Absolwent to nie student, to były student :) :beer: I sprawa wyjaśniona :)

Wynika z tego, że nie opłaca się w tym kraju zakończyć studia w terminie, tylko udawać debila i ciągnąc je ile się da

Mówię do sytuacji w której można ją dostawać nawet do grudnia jeżeli tylko obrona będzie w tym terminie

Powrót