Renta rodzinna - po 26 roku życia

• Autor wątku Autor wątku Maskaspawacza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maskaspawacza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Widziałem, że na forum ten temat wraca jak bumerang natomiast nie znalazłem na tyle zbliżonego stanu faktycznego aby uzyskać satysfakcjonującą mnie odpowiedź.

Renta z MSWiA
Urodziny - 16 czerwca
IV rok studiów jednolitych

Czy jeśli zdam wszystkie przedmioty IV roku i uzyskam wpis na rok V (dokonam rozliczenia roku studiów - według orzecznictwa, będę traktowany jakbym był na ostatnim) to czy poza przysługiwaniem mi renty do końca września 2017 jest szansa aby uzyskać jej przedłużenie do ukończenia 26 roku życia (lub zakończenia edukacji jeśli nastąpi szybciej)?

Według regulaminu studiów rok akademicki trwa do 30 września jednak w ustawie jest zapis nie o roku akademickim a o przedłużeniu renty do zakończenia ostatniego roku studiów.
"Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów."
Czytałem decyzje sądów, które same w tej kwestii nie mają chyba stałej linii orzeczniczej (może się mylę) i zastanawia mnie czy jest sens w ogóle próbować?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!

EDIT:
Chodzi mi przede wszystkim o np. wyrok z Słupska: V U 1583/13, czy z Gdańska: III AUa 699/13

Co więcej według regulaminu uczelni
"3. Student, który spełnił określone przez Radę Wydziału kryteria zaliczenia semestru/roku, zostaje wpisany na kolejny semestr/rok studiów."

A kryteria te to:

"32. Student zalicza rok studiów, jeśli uzyska co najmniej 60 punktów ECTS za przedmioty objęte
programem danego roku studiów.
33. Student, który uzyskał w roku akademickim 50 punktów ECTS za przedmioty objęte programem
danego roku studiów może wystąpić o warunkowe zaliczenie danego roku i wpisanie na kolejny rok
studiów. Niezaliczenie brakującego przedmiotu w roku, na który student został wpisany, spowoduje
konieczność powtarzania tego roku."

Ostatnia edycja:
Przed ukończeniem 25 lat trzeba uzyskać wpis na ostatni rok studiów.

Tak, wiem. Moje pytanie dotyczyło skutków jakie może mi to zapewnić. Czy mam szansę przy takim stanie faktycznym uzyskać rentę do końca studiów czy jedynie do końca obecnego ROKU AKADEMICKIEGO - o którym nie mówi przepis (w przypadku uzyskania wpisu na ostatni rok studiów przed urodzinami)

Przepis mówi wyraźnie:
"Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów."

Czy w przepisie jest mowa o obecnym, czy o ostatnim?

Mhm, tylko według sądu skoro w roku akademickim 2016/2017 zaliczyłem wszystkie przedmioty przed czasem (przed urodzinami) i uzyskałem wpis na kolejny (ostatni) rok studiów to boję się, że sąd może stwierdzić, że renta rodzinna będzie przysługiwać mi ale tylko do końca roku akademickiego 2016/2017 mimo, że to nie w nim a w następnym będę zaliczał ostatni rok studiów. Skąd takie przypuszczenie? Z wyroku sądu apelacyjnego w Białymstoku III AUa 210/15 opisanym w artykule Gazety Prawnej dostępnej tutaj

Mamy początek maja, a już są zaliczone wszystkie przedmioty z IV roku (2016/2017) ??? Jeżeli tak, proszę złożyć zaświadczenie w ZUSie i czekać na decyzję.

Poza tym wyrok sądu apelacyjnego dotyczy jednostkowej sprawy.

Nie są zaliczone w tej chwili ale będą do końca maja. Nie pytam dla zabawy tylko dlatego, żeby w razie czego móc odpowiednio wcześnie szukać pracy i reorganizować życie studenckie jeśli w najlepszym razie jedyne na co będę mógł liczyć to otrzymywanie środków do życia do końca września zamiast do końca przyszłego roku akademickiego (czyli do zakończenia ostatniego roku studiów). Prosiłbym o zwyczajną wyrozumiałość.

Stosuje także pewne założenia - jak to, że organ wydający decyzję o przyznaniu renty (w moim przypadku ZER MSWiA) takiej zgody nie udzieli zasłaniając się w/w czynnikami, które uważam za nieuprawnione (ale jest to subiektywne odczucie - dlatego sprawę poruszam na forum aby uzyskać opinię kogoś niezależnego) a co za tym idzie - sprawa trafi do właściwego sądu.

PS. w temacie wątku pojawił się błąd - chodzi oczywiście o rentę po ukończeniu 25 roku życia.

Ostatnia edycja:
RE: Renta rodzinna - po 25 roku życia

Witam
Mam podobną sytuacje, a mianowicie zaliczyłem wszystkie przedmioty w sesji czerwcowej natomiast 25lat ukonczyłem 4 sierpnia. Dostarczyłem do ZUS potwierdzenie, ze semestr został zaliczony i jestem formalnie studentem już ostatniego roku.
(Studia magisterskie trwające 4 semestry - ukończyłem drugi semestr i zakwalifikowałem się na semestr trzeci czyli ostatni rok).
Otrzymałem dziś decyzje z ZUS ( najśmieszniejsze, że wysłali ją zwykłym listem...) renta została przedłużona do 31.10.2019r. czyli o 2 miesiące a powinna być do 08.2020r.

Moje pytania:
Czy jest szansa, aby to wywalczyć, czy wam się udało ?
Gdzie mogę się odwołać ( od razu sąd ?)

Ostatnia edycja:
x_marek_x - Art. 68 ust. 2 Ustawy o emeryturach i rentach z FUS dotyczyć osób, które będąc na ostatnim roku studiów kończą 25 lat. Ukończyłeś studia 4 sierpnia, zatem byłeś jeszcze studentem pierwszego roku, nie ostatniego ponieważ rok akademicki trwa do 30 września.
Obawiam się, że nie ma szans na skorzystanie z Art. 68 ust. 2.

Ostatnia edycja:
Powrót