Renta rodzinna po ojcu Witam

• Autor wątku Autor wątku Nheero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nheero

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
W tym roku zmarł mój ojciec będący na emeryturze niemieckiej. No więc przysluguje mi prawo do renty rodzinnej. Miesiąc temu wysłałem do nich wnioski + wszystkie potrzebne dokumenty oraz pismo w którym przedstawiam swoją sytuację materialną z prośbą o szybkie załatwienie sprawy. Pomijam już fakt ze wypełnienie kilku wniosków, w dodatku po niemiecku jest dla osoby w moim wieku niemożliwym zwróciłem się do tłumacza i tylko Dzięki temu to wypelnilem. Do tej pory nie dostałem żadnej odpowiedzi z Niemiec, próbowałem się skontaktować z Deutsche Rentenversicherung mailowo, zostałem poproszony o podanie numeru ubezpieczenia co zrobiłem. W zamian za to nie dostałem żadnej odpowiedzi. Jestem wściekły na te bandę idiotów bo mam wydatki będąc na studiach, zalegam z czynszem a jeść tez coś Musze, tymczasem Niemcy świetnie muszą się bawić z mojego powodu
Ot biedny Polaczek niech zdycha...

Czy ktoś się orientuje ile zajmuje czasu przyznanie takiej renty oraz dlaczego nie dostałem żadnej odpowiedzi?

Pozdrawiam

Znalazlem taka informacje o "przecietnym okresie oczekiwania na decyzje" z roku 2012:

przecietnie 3.08 miesiaca, ale w 15.49% "od 4 do 6 miesiecy", w 16,21%: "od 3 do 4 miesiecy".

http://www.kleffner-rechtsanwälte.d...schnittliche+Dauer+von+SV-Statusverfahren.pdf

I to sa dane odnoszace sie do glownie wnioskodawcow niemieckich, wiec tutaj nie ma znaczenia, ze ty jestes z Polski, a ze wnioski musiales tlumaczyc, to chyba normalne, bo jedynym jezykiem urzedowym w NIemczech jest j. niemiecki, w Polsce w ZUSie nikt nie akceptuje dokumentow innych niz w j. polskim

Hmm ale czy to jest aktualne na ten rok? Oni prawo lubią zmieniać. Tak a w 36 %przypadków do jednego miesiąca, czyli ogólnie mam czekać x czasu na ich decyzję i pewnie drugie tyle na przelanie pieniędzy. Super, kocham swoje życie.

Z tego co patrzyłem to polski ZUS dal przetłumaczone dokumenty na ukraiński oraz angielski, więc Niemcy są w tyle a ponoć to taki sprawny system prawny.

P.S. W instrukcji R501 znalazłem taką wzmiankę Daruber hinaus ist auch der Rentenbeginn von der Antragstellung abhangig. {..} Waisenrente beginnt fruhestens 12 Kalendarmonate vor dem Monat der Antragstellung.

Nie do końca wiem co to oznacza, ale się domyślam...

Ostatnia edycja:
To nie sa "przepisy", tylko dane statystyczne niemieckiego biura adwokackiego za rok 2012. Teraz moze byc szybciej albo wolniej.
Mozesz sie teraz dasac, ale sytuacja jest jaka jest, Niemcy tez tyle czekaja

To zdanie ostatnie znaczy, ze jak zlozysz wniosek powiedzmy 2 lata "za pozno" od tego momentu, od ktorego przysluguje, to renta bedzie wyplacana maksymalnie rok wstecz od momentu zlozenia wniosku

10 grudnia otrzymałem pismo, w którym przedstawili, iż mają u siebie wniosek. Mija kolejny miesiąc i dalej nic z ich strony..

Powrót