renta rodzinna po smierci matki

• Autor wątku Autor wątku karlydt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karlydt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam

chciałam zapytac jakie swiadczenia moga zostac przyznane po smierci matki dla dziecka do 26 roku zycia, kontynuujacego nauke w szkole wyzszej. Jeśli nalezy sie takie swiadczenie to jakie sa inne warunki jego przyznania oraz jakie dokumenty/wnioski powinny zostac przygotowane?

no tak..z tym,ze nie kwalifikuje sie do renty rodzinnej z ZUSU... mama miala przepracowane 22 lata i przez ostatnie 5 lat nie pracowala.. myslałam o rencie z MOSPS-u..

czyli rozumiem, ze nie przysluguje mi zadna pomoc materialna z tego tytulu?

pomoc z MOPS jest uzależniona od posiadanego dochodu, z czego się utrzymywała mama bo chyba nie ze 160 zasiłku pielęgnacyjnego?

nie,oczywiscie, ze nie. maz/ a moj ojciec ma działalnosc gospodarcza.rozumiem,ze jakas szansa z mopsu jest, jezeli dochody nie przekraczaja jakies tam danej kwoty...?

więc powinna się Pani ubiegać o pomoc od ojca

w jaki sposob? w zusie tacie powiedziano, ze poniewaz matka nie pracowala w ciagu ostatnich 5 lat oraz nie ma przepracowanych 25 ogolem to nie mam szans na rente..

w sensie,ze tata ma mi placic alimenty? aktualnie to on mnie utrzymuje, to tak jakby mi dawal kieszonkowe...

to dobrze bo ma wobec Ciebie obowiązek alimentacyjny, wątpię abyście spełniali kryteria z pomocy społecznej 456 zł na osobę

a co w sytuacji gdybysmy spełniali te kryteria?

Powrót