renta rodzinna... pomózcie

• Autor wątku Autor wątku Socjalna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Socjalna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
mam pytanie. ja i mój brat od 3 lat się oboje uczymy ale tylko brat pobiera rentę rodzinna i on w przyszłym roku kończy edukacje a ja nie i chce wystapic o rente na moje nazwisko i mam w zwiazku z tym kilka pytan . po piersze czy bedzie musial zwrocic mi czesc renty z 3 lat?? bo wlasnie nie wiem nie chce skrzywdzic brata a ja wtedy kiedy było to zalatwiane bylam zbyt pograzona w smutku i zalobie zeby załatwiac rente na swoje nazwisko;/ nie chce obciazac brata ale teraz wiem ze ta renta mi sie tez nalezy... :roll:

nie, Twój brat nie będzie Ci musiał zwracać otrzymanych świadczeń...ZUS przyznająć rentę opierał się na wnioskach tych osób które je złożyły...skoro Twój brat złożył wniosek to jemu przyznano (całość), jeśli oboje byście złożyli to oboje byście dostali (po 1/2)...brat skończy edukację, Ty złozysz wniosek i będziesz spełniać przesłanki to będziesz otrzymywać rentę...

I dostalibyście rentę wyższą nieco, bo na 1 osobę się nalicza 85% emerytury zmarłego, na 2 - 90%. Niestety, renty rodzinnej nie nalicza się "z automatu " (ja osobiście uważam to za niesprawiedliwe).

A na czym miałby polegać ten "automat" ?
Skąd ZUS ma wiedzieć ile dzieci ma zmarły i które z tych dzieci uczą się. A ile jest takich sytuacji, że dzieci nie wiedzą o swoim istnieniu :)

Powrót