Renta rodzinna- powrot do Polski

• Autor wątku Autor wątku Krauger
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Krauger

Krauger

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie! Od razu przejde do rzeczy i opowiem cala historie. Po smierci mojego ojca zostala mi przyznana renta rodzinna, ktora dostawalem przez 3 lata, lecz po ukonczeniu zawodowki postanowilem, ze wyjade do Szkocji i zostane tam na stale. Okazalo sie jednak, ze zycie nie jest takie proste jak sie moglo wydawac i najnormalniej w swiecie czuje sie tutaj jak zaszczute zwierze bez swojego wlasnego kata. Obecnie mieszkam jeszcze za granica, ale mam zamiar wrocic do Polski w lipcu/sierpniu i kontynuowac edukacje az nie ukoncze 25 roku zycia (Czyli jeszcze przez 5 lat). Tutaj pojawiaja sie moje pytania. Otoz, jezeli wroce do Polski i zapisze sie do jakiejs szkoly to czy nadal bedzie mi przyslugiwala renta rodzinna? (Dodam, ze w Szkocji jestem od wrzesna 2013). Dalej, jezeli dostawalem juz rente to czy jestem zobowiazany do ponownego skladania wszystkich potrzebnych papierow czy wystarczy skontaktowac sie z ZUS'em i przedstawic im swoja sytuacje? I ostatnie pytanie. Gdy przyznawali mi rente to czekalem na decyzje okolo roku (Co obecnie w ogole nie wchodzi w gre, poniewaz zwyczajnie nie bede mial jak utrzymac swojego mieszkania zanim nie znajde pracy) czy tym razem tez zajmie to tak dlugo? Osobiscie wydaje mi sie, ze nie, poniewaz maja oni wszystkie dane, ktore zostawy wczesniej sprawdzone. Ah i jeszcze jedno, czy mozna zlozyc wniosek o ponowne przyznanie renty jeszcze przed zapisaniem sie do szkoly, czy musze byc przyjety do niej?
Z gory dziekuje za wszelkie informacje na ten temat i miejmy nadzieje, do zobaczenia w Polsce! :)
Mateusz

Ponieważ na obecnym etapie skończył Pan edukację, nie ma uprawnień do otrzymywania renty rodzinnej. Uprawnienie powstanie, gdy rozpocznie Pan ponowne kształcenie. Więc będzie Pan musiał złożyć wszystkie niezbędne dokumenty, łącznie z wnioskiem i potwierdzeniem faktu podjęcia nauki. Jeżeli nie zmieni się Pańskie miejse zamieszkania w Polsce (w porównaniu z poprzednim), we wniosku będzie można powołać się na dokumenty (akt zgonu osoby, po której wyznaczono rentę, Pański akt urodzenia) znajdujące się w ZUS.

Dziekuje bardzo za odpowiedz. To wszystko co chcialem wiedziec w tym temacie, wiec zarazem prosze o usuniecie/zamkniecie tematu. Pozdrawiam :)

Powrót