Renta rodzinna - przedłużenie studiów

• Autor wątku Autor wątku tomasz977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć, potrzebuję porady w sprawie renty rodzinnej. Otóż w tym roku w sierpniu kończę 25 lat. We wrześniu zeszłego roku miałem planowo ukończyć studia, niestety nie poszło mi z pracą dyplomową i nie zdążyłem się obronić, a żeby przystąpić do kolejnej obrony muszę poświęcić semestr na nadrabianie różnic programowych, przez co zachowuje status studenta. W związku z tym poszedłem do zusu złożyć wniosek o przedłużenie renty, bo jak było mi wiadomo jedynymi warunkami żeby otrzymać rentę było kontynuowanie nauki i nie ukończony 25 rok życia. Oby dwa te warunki spełniam. Wniosek został rozpatrzony pozytywnie, ale... Zus chce ode mnie zaświadczenia od uczelni które wyjaśnia co jest powodem zmiany programowego ukończenia studiów. Czy w takim przypadku który opisałem, gdzie sam zawaliłem sytuację na studiach i muszę dodatkowo nadrabiać semestr nie przysługuje mi renta rodzinna ? Jeśli tak, to wole odrazu z niej zrezygnować i oddać to co już dostałem, niż męczyć nie miłą babkę w dziekanacie o jakieś zaświadczenie.
Z góry dzięki za odpowiedź :)

Powrót