Renta rodzinna - przyznawanie? mała niewiadoma

• Autor wątku Autor wątku pawloxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawloxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Pytanie dotyczy renty rodzinnej

Rodzic zmarł, był na rencie z tytułu: całkowicie niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji

Ja w wieku 20 lat pracowałem, sie uczyłem i zachorowałem - całkowicie niezdolny do pracy i z tego tytułu pobieram rente socjalną

Moje pytanie czy nalerzy mi sie renta rodzinna - (bo juz pracowałem) ale mam całkowitą niezdolnosc do pracy (renta socjalna) w czasie kiedy sie uczyłem?
Proszę o odpowiedz?

Czy to jest wazne ze kiedys pracowałem jak stałem sie całkowicie niezdolny do pracy? By otrzymac swiadczenie?

Jeśli pobierasz rentę socjalną, to swoją drogą, ale jak masz tę rentę socjalną z zanzaczeniem że schorzenia powstały przed 16 -tym , 18-stym lub 25 rokiem życia podczas nauki w szkole itp., Pwinneś złożyć wniosek o rentę rodzinną do ZUS-u po zmarłym rodzicu z dołączeniem orzeczenia lekarza orzecznika z renty socjalnej. Jest to w żadnym stopniu nie wsółmierne co do renty socjalnej. Bedziesz otrzymywał 2-ie renty jak ci przyznają tę rentę rodzinną, bo jest to jak nie inaczej odrębny przepis. Renta rodzinna jest rentą rodzinną, a renta socjalna rentą socjalną. Nie ma czegoś w tym przypadku że albo jedna i tylko jedna , tylko możesz mieć w tym przypadku dwie. Jak coś to się odwołuj jak by było coś nie tak i to do samego końca. Też miałem taki przykład ale dopiero Sąd Najwyższy przyznał mi rację w postępowaniu Kasacyjnym, trwało to ponad 6 lat !!!. Pozdrawiam.

Tak już na 2 komisjach byłem i czekam na decyzje o rodzinną mowią mi ze moja niezdolnośc nie powstała przed 16 r. zycia a w moim przypadku niezdolnosc powstała w wieku 20 r. zycia i sie nadal uczyłem.

a jak rozumiem ustawe jerzeli sie stałe całkowicie niezdolne do pracy w czasie nauki w szkole przed osiagnieciem 25 lat zycia

Ja mam inny problem: Majac orzecznictwo z Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawnosci wydane w marcu 2007 w którym zostałem zaliczony do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności na stałe. W związku z tym skierowałem wniosek do ZUS o ponowne (wcześniej otrzymywałem takową z MOPS i rok przez ZUS) przyznanie mi renty socjalnej załączając to orzeczenie. Pytanie: czy ZUS ma prawo w tym wypadku wezwać mnie na swoją komisje lekarską? Dodam także że w przepisach ZUS wyraznie czytamy "Podstawę do przyznania renty socjalnej, na wniosek zgłoszony po dniu 30.09.2003r, stanowi także:
- orzeczenie o stopniu niepełnosprawności,
- orzeczenie komisji lekarskiej do spraw inwalidztwai zatrudnienia o zaliczeniu do I lub II grupy inwalidów oraz,
- orzeczenie lekarza orzecznika, wydane przed dniem 1 pażdziernika 2003r., uprawniajace do renty socjalnej na podstawie ustawy o pomocy społecznej.

Przykład

W dniu 18 maja 2006 r wniosek o rente socjalną złozył 18-letni Paweł J. Wnioskodawca do wniosku dołaczył orzeczenie wojewódzkiego zespołu ds orzekania o niepełnosprawności z dnia 10 września 2003 z którego wynika ze został uznany za niepełnosprawnego w stopniu znacznym, a niepełnosprawność ma charakter stały. Orzeczenie to daje podstawę do przyznania renty socjalnej." Przedstawiłem ten problem do rozwiazania urzędniczce zajmujaca się rentami i oparała sie na w/w przepisie i jednoznacznie stwoierdziła ze renta powinna być automatycznie przyznana. Natomiast zostałem wtedy wezwany na komisję i odebrano mi prawo do renty poniewaz nie jestem całkowicie niezdolny do pracy. Sądzę sie juz drugi raz o to i sąd jak i przedstawiciel ZUS nie chca mi przyznać racji mimo że przedstawiłem ten przepis w sądzie.

eh z tego zamieszania pomyliłem rente rodzinna z renta socjalną - przepraszam i prosze moderatora o przeniesienie powyzszego postu do odpowiedniego watku

witajcie, mam pytanie
moja matka zmarła 7 lat temu, nie otrzymałam po niej renty z zusu, byłam w rodzinie zastepczej u babki, potem zachorowała i nie była zdolna pełnic nade mną opieki, nastepnie byłam w rodzinie zastepczej u ciotki, babcia zmarła w marcu 2008r. W tym roku w lipcu starałam sie o rente po niej, ponieważ chce sie uczyc a potrzebuje na to dodatkowych pieniążków, jednak decyzja była odmowna, ponieważ babka w chwili śmierci nie stanowiła dla mnie rodziny zastepczej i w momencie starania sie o rente upłynął okres wiekszy niż 12 m-cy od śmierci. Czy mogę coś z tym jeszcze zrobić?

bakteria napisał:
w momencie starania sie o rente upłynął okres wiekszy niż 12 m-cy od śmierci

To akurat nie ma żadnego wpływu na prawo do renty rodzinnej, a dotyczy wypłaty tzw. świadczenia niezrealizowanego.

dziekuje za odpowiedź, te wszystkie zawiłości prawne i to spychanie człowieka od stanowiska do stanowiska i od urzedu do urzedu jest zatrważające...

Powrót