renta rodzinna w drodze wyjatku dla małoletniej

• Autor wątku Autor wątku aga71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Odmówiono mojej córce świadczeń. Przez 2 lata ubiegałam sie o rętę rodzinnął po zmarłym mężu. Nie otrzymałam jej ponieważ nie spełniałam warunków wymaganych w ustawie - mąż przepracował tylko 9 lat za mało :( Ponadto zaprzestał płacenia składek 3 lata przed śmiercią . W 2002 roku przeszedł operację tętniaka mózgu i nie był zdolny do pracy i z tego powodu zamknęlismy firmę którą wcześniej prowadził mój mąz . Ja zarejestrowałam sie do biura pracy by uzyskac ubezpieczenie i by kontynuowac dalsze leczenie męża . Stan jego zdrowia pogarszał sie ale lekarze rozkładali ręce mowiac iż zrobili juz wszystko co mogli . Biegli sadowi wydawali opinie bez głębszych badań wydawali opinie iż nic sie nie dzieje i jest zdolny do pracy. Ale faktycznie mijało sie to z prawda . 3 dni przed smiercia mąż bardzo zle sie poczuł ,lekarz do ktorego poszlam z mezem wydal diagnoze iz jest to grypa ... błędna diagnoza..mąż zmarł bo miał 18 pęknięć tętniaka mózgu - tak wykazała sekcja . Lekarze zbywali nas a on przez 4 lata w bólach powoli umierał. Nie był zdolny w tym czasie do pracy . ...Poinformowano mnie iz w takim przypadku kiedy odmówiono nam renty rodzinnej , mogę ubiegać się na dziecko o rentę rodzinną w drodze wyjatku. Złożyłam wniosek ale otrzymałam odmowną odpowiedz. Nierozumiem ... w uzasadnieniu wyjasniono mi ze dziecko nie spełnia warunków przytaczajac te same argumenty jak przy rencie rodzinnej.Więc czym rózni sie renta rodzinna od renty w drodze wyjatku. Jeśli chodzi o sytuacje materjalna ..spełniamy warunki .. dziecko nie może pracować iż jest niepełnoletnie ( 14 lat) W takim razie jakich warunków nie spełnia .. Chcę się odwołać mam na to jeszcze 8 dni ..ale juz sama nie wiem czym to argumentowac ... PROSZĘ O POMOC ...
Dziekuję

Decyzja o przyznaniu renty w drodze wyjątku zależy tylko od oceny i decyzji Prezesa ZUS, który może, ale nie musi takową przyznać.

Powrót