Renta rodzinna - zwrot do ZUS pomimo kontynuacji nauki.

• Autor wątku Autor wątku Shag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Ostatnio z ZUS-u przyszedł do mnie list stwierdzający iż mam zwrócić nienależnie pobrane świadczenie z tytuły renty rodzinnej. Problem jednak jest taki iż w okresie tym kontynuowałem naukę na studiach licencjackich i dostarczyłem zaświadczenie do oddziału ZUS.
Dokładniej sprawa wyglądała tak iż broniąc się na jednym kierunku w październiku zacząłem studiować drugi również na stopniu licencjackim i po obronie tego 1szego kontynuowałem semestr.
Dostarczyłem zaświadczenie z opóźnieniem paru dni (ok 14 października) od otrzymania listu informującego o wstrzymaniu wypłaty renty i po jakimś czasie dostałem list o wznowieniu świadczenia.
Stąd moje pytanie, co mogę zrobić poza odwołaniem się do Sądu Okręgowego oraz czy ZUS mógł pomieszać fakty iż skończyłem jedną uczelnie a kontynuuję naukę na drugiej, mówiąc prościej czy winny może być brak komunikacji wewnętrznej w ZUS-ie.

Mam 22 lata ucze sie .Ale niestety drugi raz z rzedu nie uda mi sie podejsc do egzaminu koncowego.Oczywiscie za kazdym razem inny kierunek.Napewno od wrzesnia bede szla ponowie do szkoly .Ale martwi mnie to czy Zus moze wyslac pismo o zwrot jesli nie ukonczylam szkoly (egzamin koncowy)ale chodzilam do szkoly normalnie?prosze o szybka odpowiedz.

Powrót