Renta rodzinna - zwrot

• Autor wątku Autor wątku mariuszkurzy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszkurzy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Ostatnio dostałem od ZUS pismo, nakazujące mi zwrot renty za okres 01.04-31.06, kiedy nie figurowałem na liście studentów a rentę pobierałem. Rentę ostatni raz dostałem w czerwcu. Żeby zapobiec takiej ewentualności zapisałem się w marcu do szkoły policealnej i teraz poszedłem do ZUSu nadłożyć pismo, że byłem słuchaczem w okresie 01.03-04.08. Zdaję sobie sprawę, że nie będę musiał zwracać ZUSowi pieniędzy, mam natomiast inne pytanie. Czy jest jakaś możliwość że dostanę zwrot renty za lipiec, w którym już jej nie otrzymałem, a byłem dalej studentem? Tak samo z sierpniem, co prawda tylko przez 4 dni byłem słuchaczem, ale zastanawiam się po ilu dniach zyskuję możliwość otrzymiana renty również za sierpień?

Dziękuję i pozdrawiam

Kombinatorom nie pomagamy. Swoją drogą - błędnie sobie zdajesz sprawę, jak ZUS dokona kontroli, to owszem, będziesz musiał zwracać.

Liczy się nauka, a nie "zapisanie" :) Byłeś słuchaczem, sam zaprzeczasz. Kogo lub czego słuchałeś ??? Ptaków w parku ???

Moja kolezanka również dostala decyzje o zwrocie renty rodzinnej za okres od 1.09 do 31.10.
Po ukonczeniu technikum zapisala sie do szkoly ponadgimnazjalnej. Niestety na poczatku pazdziernika dostala pismo z tej wlasnie szkoly, ze nie otwoeraja kierunku ze wzgledu na mala ilosc osob. Kilka dni pozniej byla juz uczniem/ sluchaczem w innej szkole policealnej. Nikogo nie chciala oszukać. Chciala dalej sie uczyć, a pieniazki z renty ulatwialy jej to bo miala na dojazdy i noclegi. Czus zaczal analizowac jej naukę. Opisala wszystko zgodnie z prawda , zalaczajac rowniez potwierdzenia ze szkol. Czy rzeczywiscie Zus moze zadac zwrotu? Przeciez kontynuowala nauke, a to nie jej wina, ze rozpoczecoe roku zaczyna sie w pazdzierniku. Czy warto pisac odwolanie. Prosze o pomoc.

Powrót