Renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku jaskolkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaskolkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich i proszę o pomoc.

Odwołałam się do decyzji ZUS w sprawie nienależnie (zdaniem ZUS) pobranego świadczenia. ZUS domaga się zwrotu jednej trzeciej kwoty renty rodzinnej która została przyznana 2 moim dzieciom po śmierci ojca. Zgodnie z otrzymaną pierwszą decyzją o przyznaniu renty w 1995 roku uprawnione zostały do tego świadczenia tylko moje dzieci. Ja pracowałam zawodowo i pracuję nieprzerwalnie do dnia dzisiejszego. Z niewiadomych mi przyczyn w 1999 roku otrzymałam decyzję że rentę rodzinną dzieli się na 3 części i oprócz moich dzieci uprawniona do tego świadczenia zostałam również ja. Zostało to zrobione bez mojego wniosku. W tym roku ZUS zwrócił się do mojego zakładu pracy o przedstawienie dochodu i wyliczył że należy się zwrot mojej części ze względu na osiągnięty przeze mnie dochód. Zwróciłam się o pomoc do prawnika który stwierdził że sprawa jest wygrana że ZUS ewidentnie chce wyłudzić ode mnie pieniądze , napisał mi odwołanie ale nie widział potrzeby pojechania na sprawę którą uznał z góry za wygraną.

(Użyłam code nie jako przepis prawny tylko żeby był lepiej czytelny załącznik.)

Odwołanie:

[lex:1keu9a8l]Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych

w Częstochowie

za pośrednictwem

Zakładu Ubezpieczeń Społecznych

O/ Sosnowiec
Inspektorat w Zawierciu

A……

Odwołanie
_________

od decyzji ZUS O/ Sosnowiec z dnia 11 lutego 2oo8 roku , nr PDGR. 4oo8375 / 15
w sprawie zwrotu świadczeń za 2005r

Kwestionuję zasadność wskazanej wyżej decyzji i wnoszę o jej uchylenie w całości.

Uzasadnienie:

Przedmiotowa decyzja dotycząca zwrotu renty rodzinnej nie jest trafna. Wskazać bowiem należy, że przed śmiercią męża , jak i w chwili Jego śmierci, aż do chwili obecnej byłam i jestem zatrudniona, o czym doskonale był zorientowany organ rentowy. Renta rodzinna po zmarłym w drodze z pracy ojcu przyznana została tylko dzieciom A…. i M…..
Przyznaną dla dzieci A…. i M….. rentę rodzinną adresowano do mnie , co wynika z decyzji z dnia 3o maja 1995 roku nr PDGR o4oo8375 / 15. Dopiero w decyzji z dnia 2 czerwca 1999 roku nie wiadomo dlaczego wskazano, że renta rodzinna podlega podziałowi na trzy części i dla trzech osób wynosi ona 155o,o1 zł.
Nie wiadomo mi , dlaczego wówczas rentę rodzinną podzielono na trzy części, skoro dotychczas otrzymywały ją do moich rąk wskazane dzieci. Uczynił to ZUS z własnej inicjatywy, albowiem nie ubiegałam się o taką rentę. Rentę rodzinną traktowałam jako przyznaną dzieciom, po zmarłym tragicznie w drodze z pracy ojcu, sama bowiem posiadam własne źródło utrzymania – pozostawałam w stosunku pracy.
Jednocześnie organ rentowy nie pouczył mnie co uważa za przychód i pozbawił możliwości takiego ukształtowania swojej aktywności zawodowej, by nie narazić się na konieczność zwrotu świadczenia.
W tych warunkach ma pełne zastosowanie w mojej sprawie art. 138 ust. 6 ustawy z dnia 17 XII 1998 roku o emeryturach i rentach z FUS. Żądanie ode mnie zwrotu świadczenia uważam więc za bezprawne.
Jednocześnie nadmieniam, że od 2003 roku część renty rodzinnej bezprawnie decyzją ZUS z dnia 4.o4.2003 roku uległa zmniejszeniu ze względu na osiągnięty przeze mnie dochód. O fakcie zmniejszenia świadczenia jest również mowa w decyzji ZUS z dnia 28.12. 2007r. Zmniejszenie świadczenia miało miejsce również w następnych latach.
W związku z powyższym należne dzieciom świadczenie po zmarłym ojcu uległo bezprawnemu zmniejszeniu.
Wnioskuję o wyliczenie kwoty zmniejszenia świadczenia za lata 2oo3, 2oo4, 2oo5, 2oo6, 2oo7 oraz ich zwrot przez ZUS uprawnionym do renty rodzinnej dzieciom A…. i M…..

Zał. odpis
A……[/lex:1keu9a8l]Rozprawa w Sądzie Pracy trwała 5 minut. Wyrokiem Sądu moje odwołanie zostało oddalone. Dzisiaj otrzymałem wyrok w formie pisemnej I jestem nim załamana.
Uzasadnienie jest następujące :

[lex:1keu9a8l]W ocenie Sądu powyższe zarzuty należało uznać za bezpodstawne. Ubezpieczona została prawidłowo pouczona o obowiązku informowania organu rentowego o wysokości osiągniętego przychodu z tutu zatrudnienia oraz o okolicznościach powodujących zawieszenie wypłaty świadczenia rentowego. Podobne pouczenia zawarte były w następnych decyzjach organu rentowego doręczanych ubezpieczonej. Ponadto w punkcie IV “Informacji” zamieszczona była definicja przychodu powodującego zawieszenie prawa do świadczeń , w tym prawa do renty rodzinnej wypadkowej. Zgodnie z powyższym pouczeniem przychodem powodującym zawieszenie lub zmniejszenie wysokości świadczeń jest przychód z tytułu działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia społecznego oraz z tytułu służby.
A……. mimo prawidłowego proscenia nie powiadomiła organu rent Owego o wysokości osiągniętego przychodu, który w roku 2004, 2005, 2006 przekroczył graniczne kwoty przychodu przewidziane w tych latach, co uzasadniało zawieszenie wypłaty świadczenia ubezpieczonej.
Również twierdzenie ubezpieczonej, iż nigdy nie damage się przyznania renty rodzinnej jest nieprawdziwe. Na wniosku o przedmiotowe świadczenie wśród osób ubiegających się o rentę wpisania jest zarówno ubezpieczona jak I jej dwójka dzieci. Na marginesie należy zaznaczyć również że ubezpieczona nigdy nie kwestionowała wysokości przyznanego świadczenia które od 15 lute go 1995 roku wypłacane było w wysokości 95% świadczenia tj. W wysokości przysługującej dla trzech lub więcej osób uprawnionych do takiego świadczenia.

Tym samym pomimo błędnego opisu decyzji z dnia 30 maja 1995roku (wskazano, iż przysługuje ono jedynie A… I M…) renta rodzinna wypłacana była również ubezpieczonej.

Mając na względzie powyższe Sąd stanął na stanowisku iż odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie gdyż świadczenie pobrane przez ubezpieczoną w latach 2004-2006 było świadczeniem nienależnie pobranym które ubezpieczona zobowiązana jest zwrócić organowi rentowemu dlatego też orzekł jak w sentencing wyroku na podstawie art. 47714 [paragraf] 1k.p.c[/lex:1keu9a8l]Czy powinnam się dalej odwoływać i gdzie? Jakie mam szanse na wygraną sprawę, grozi mi zwrot około 30 000zł. Dlaczego Sąd ewidentną pomyłkę ZUSu zinterpretował na korzyść ZUSu, pisząc w wyroku że:
[lex:1keu9a8l]
Tym samym pomimo błędnego opisu decyzji z dnia 30 maja 1995roku (wskazano, iż przysługuje ono jedynie A… I M…) renta rodzinna wypłacana była również ubezpieczonej. [/lex:1keu9a8l]

Pozdrawiam.

Czy Pani prawnik nie poinformował o możliwości zaskarżenia wyroku?
Proszę z niego zrezygnować.
Ma Pani prawo wniesienia apelacji w terminie dwutygodniowym od doręczenia Pani wyroku z uzasadnieniem.
Przenoszę na 'zabezpieczenia społeczne'

Przede wszystkim:
Jeżeli nadal zarabia Pani sporo ponad 2000 zł miesięcznie i renta przysługująca (wg ZUS) Pani jest zmniejszona lub zawieszona, proszę niezwłocznie złożyć wniosek do ZUS (poza tą sprawą) o wyłączenie z grona uprawnionych do renty rodzinnej. Wtedy w całości strata będzie dużo mniejsza (5% z sumy Waszych rent zamiast kwoty Pani renty).

Proszę złożyć apelację kwestionując uznanie Pani przez Sąd automatycznie za świadczeniobiorcę.
Proszę zaznaczyć, iż w dobrej wierze była Pani przekonana, że świadczenie przysługuje tylko dzieciom - zgodnie z treścią decyzji ZUS z 1995 r.
Odrzuca Pani argument Sądu, jakoby zawarcie w decyzji wyliczenia ze współczynnikem 95% jest równoznaczne z podaniem Pani do wiadomości o przyznaniu renty dla Pani.
Nieznajomość przez Panią prawa (owego 95%) nie może w tym przypadku Pani szkodzić, gdyż to ZUS - w myśl art. 9 kodeksu postępowania administracyjnego - miał obowiązek czuwać, by nie poniosła Pani szkody oraz należycie i wyczerpująco informować o okolicznościach faktycznych i prawnych.
W Pani ocenie - błędny opis decyzji ZUS stanowi naruszenie art. 9 kpa i wobec tego zwraca się Pani z prośbą o zwolnienie z obowiązku naprawienia szkody w formie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń.
Uważa Pani, że stanowi to szczególnie uzasadnioną okoliczność - w myśl art. 138 ust. 6 ustawy o emeryturach i rentach z FUS - i wnosi o zmianę wyroku Sądu Okręgowego i zmianę decyzji ZUS - wg art. 138 ust. 6 ustawy o emeryturach i rentach - poprzez odstąpienie od żądania zwrotu kwot nienależnie pobranych świadczeń.
Jednocześnie informuje Pani o złożeniu w ZUS w dniu ... wniosku o wyłączenie z grona uprawnionych do renty, by więcej nie pobierać nienależnej Pani renty.

Witam.
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Pisze pan, abym zrezygnowała z częsci renty, którą niby przydzielono na mnie. Od 2 miesięcy z niewiadomych mi przyczyn, bez mojego wniosku renta przydzielona jest na 2 moich pełnoletnich już dzieci. Czy w tej sytuacji powinnam mimo wszystko napisać pismo do ZUS, że rezygnuję ze swojej części tego świadczenia? Nigdy nie miałam do czynienia z prawnikami, może ktoś mógłby mi polecić dobrego prawnika, który zna się na przepisach dotyczących ZUS i renty rodzinnej-sprawa będzie w Katowicach.
Pozdrawiam.

Wdowa, o ile nie ma 50 lat, traci automatycznie rentę rodzinną z chwilą ukończenia przez najmłodsze uprawnione dziecko 16 lat albo 18 jeśli się ono uczy (art. 70.1), chyba że dziecko jest całkowicie niezdolne do pracy.

Wobec tego nie musi Pani nic pisać do ZUS, bo od 2 miesięcy nie jest Pani już świadczeniobiorcą.

Powrót