renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku olach24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olach24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Razem z moim bratem pobieraliśmy rentę po ojcu. Z tym, żę mój brat pobierał nienależnie swoją część renty gdyż nie uczęszczał do szkoły. Nienależnie pobrane świadczenia mój brat obecnie spłaca. Moje pytanie brzmi: Czy po spłacie przez mojego brata zobowiązania wobec ZUS mogę się starać o zwrot tej części renty, którą bym pobierała gdyby nie pobieral jej mój brat. Dodam, że naukę skończyłam 3 lata temu.

Nie. Mogłaś wtedy poinformować ZUS , że brat się nie uczy :)

renta rodzinna: studia wyższe i szkoła średnia

Mam dość nietypowe pytanie:
Osoba X, urodzona w 1985 roku, będąca aktualnie studentką ostatniego roku studiów wyższej uczelni i maj ąca ustalone prawo do renty rodzinnej zamierza teraz (od semestru letniego 2009/20010) złożyć dokumenty do dwuletniego (czterosemestralnego) technikum zaocznego, aby uzupełnić wykształcenie (ma to uzasadnienie- jest po LO, studia wyższe nie dają jej pewnych uprawnień, które daje tytuł technika pokrewnej do kierunku studiów dziedziny). Przez semestr będzie zatem studentką i słuchaczką technikum, natomiast przez kolejne trzy semestry tylko słuchaczką- czy wtedy przysługuje jej nadal renta rodzinna? Czy tylko do momentu ukończenia studiów?

W przypadku skończonych studiów osoba pobierajaca rentę rodzinną ma prawo do przedłużenia jej wypłacalności w przypadku gdy nie przekroczyła 25 roku życia, a podjęła naukę na dodatkowym kierunku.I tu mam problem, gdyż spotkałam się z przypadkami drugiego kierunku studiów, bądź studium pomaturalnym, ale nigdy technikum).

zdublowane - mod. Janusz M.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam!

Mam pytanie odnośnie renty rodzinnej i urlopu dziekańskiego. Będąc na 5 roku studiów dostałam zdrowotny urlop dziekański tylko na 9 semestr od października do lutego. Teraz odrobiłam ten 9 semestr, ale obronę będę miała najwcześniej w czerwcu. Czy przez te pół roku od lutego do czerwca przysługuje mi renta rodzinna?

Powrót