Renta Rodzinna

• Autor wątku Autor wątku martucha_91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martucha_91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, Mam 18 lat i przysługuje mi renta rodzinna po zmarłym ojcu.
Aktualnie zdałam do 3 klasy liceum, i oczywiście mam teraz wakacje.
Renta jest przyznana do 31 sierpnia. Mam zamiar dalej chodzić do szkoły, czy dostane rente za wrzesień jeśli dam zaświadczenie ze szkoły na wakacjach? Przyszło mi z zusu że zostanie wstrzymana z powodu braku zaświadczenia.
Wieć co dalej??

Tak. Złóż zaświadczenie jak najszybciej, najpóźniej we wrześniu.

Złóż zaświadczenie (w szkole powinni Ci wydać) bądź ewentualnie napisz oświadczenie o zamiarze kontynuowania nauki.. "Ja niżej podpisana legitymująca się dowodem os. nr, PESEL oświadczam że zamierzam kontynuować naukę w roku szkolnym 2009/2010 data, podpis" a później na początku września wyślij zaświadczenie (jak najszybciej).

już nie wiem trzeba donosić te zaswiadczenia o nauce ja poszłam z takim to nie chcieli bo nie było wezwania ponieważ moje pierwsze zaświadczenie ze szkoły było:"bezproblemowe ukończenie studiów- jakoś tak"po 1,5 roku zrezygnowałam ze studiów od pazdziernika jestem na kolejnych aktualnie na drugim roku, żadna prośba o przyniesienie zaświadczenia nie dociera i co mam sobie czekać aż dojrzą braki czy lepiej od razu do nich pójść i wyjaśnić sprawe???z kolei renta była na dwie osoby jaką część musiałabym oddać !!!!????i tak się należy prawie ta sama kwota po ojcu na dwa czy na jedno...jak dalej????

Masz obowiązek poinformowania ZUS o przerwaniu nauki. Przeczytaj pouczenie do decyzji przyzającej!

ZUS - jak przeczytasz - wzywa do złożenia oświadczenia o nauce (kontyniacji, podjęciu) do 31 sierpnia (z uwzględnieniem art.233kk) i zaświadczenia ze szkoły do 10 wrzesnia. Wtedy renta zostanie naliczona także za wrzesień.

zgadzam sie...
ale myślę, że w ogóle nie ma co dyskutować akurat sprawa jest oczywista...

Np., w ubiegłym roku ZUS juz w sierpniu żądał zaświadczenia e szkoły 9i to niezależnie, czy dotyczyłoby to kontynuacji, czy podjęcia nauki w innej szkole - wyższego stopnia). W tym roku ZUS poszedł po rozum do głowy, wyrazając się kolokwialnie: żąda w sierpniu oświadczenia rodzica lub pełnoletniego ucznia, zaś zaświadczenia ze szkoły - dopiero we wrzesniu (do 10.09). Niektórzy pamiętają ubiegłoroczną sytuację.

Powrót