renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku agata7852
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata7852

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,

Mam pytanie odnośnie renty rodzinnej a stażu unijnego.

Otóż mam rentę rodzinną po zmarłym Tacie, w wysokości ok. 608 zł, rentę pobiera też moja mama i siostra w takiej samej kwocie.

Jestem na stażu od tygodnia, przeszłam wszystkie procedury z urzedu pracy, bez problemów, dałam zaświaczenie iż takową rentę pobieram.

Chciałam zapytać czy to na pewno jest ok ? Staż mam unijny.

Boje sie ze bede musiala zwracac pieniadze...

Proszę o odp.

pozdrawiam A

agata7852 napisał:
Chciałam zapytać czy to na pewno jest ok ? Staż mam unijny.
Jest ok. Jeśli wysokość renty rodzinnej, którą Pani pobiera nie przekroczy 1000 zł brutto (czyli połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w roku 2017 tj. 2000 zł), to wszystko jest w porządku.

Kosssz napisał:
Jest ok. Jeśli wysokość renty rodzinnej, którą Pani pobiera nie przekroczy 1000 zł brutto (czyli połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w roku 2017 tj. 2000 zł), to wszystko jest w porządku.

Ufff to dobrze, bo już zaczynałam wariować że coś pokręcili i przeoczyli w urzędzie, tak jak pisałam dostaję co miesiąc rentę w wysokości 608 zł, tak samo mama i siostra.

Na papierku jest wpisane coś ponad 2000 zł, ale jest podzielone na 3 osoby i wychodzi po ok. 608 zł dla jednej z trzech osób

agata7852 napisał:
Proszę spać dziś spokojnie:) Nic złego się nie dzieje.

Ale jeśli kiedykolwiek Pani renta przekroczy połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym roku kalendarzowym, to trzeba będzie niezwłocznie zgłosić to w PUP w celu wyrejestrowania.
Minimalne wynagrodzenie w roku 2017 to 2000 zł brutto, także wysokość Pani renty nie przekracza połowy ww. kwoty, dlatego też wszystko jest ok.

Kosssz napisał:
Proszę spać dziś spokojnie:) Nic złego się nie dzieje.

Ale jeśli kiedykolwiek Pani renta przekroczy połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym roku kalendarzowym, to trzeba będzie niezwłocznie zgłosić to w PUP w celu wyrejestrowania.
Minimalne wynagrodzenie w roku 2017 to 2000 zł brutto, także wysokość Pani renty nie przekracza połowy ww. kwoty, dlatego też wszystko jest ok.

Ojej no to mogę spać spokojnie :)
Czyli aby ta moja renta przekroczyła tą kwotę musiałaby wzrosnąć do kwoty powyżej tysiąca, dobrze rozumiem ?

Przedłużyła mi Pani życie odstresowując mnie :)
Dziękuję :)

agata7852 napisał:
Czyli aby ta moja renta przekroczyła tą kwotę musiałaby wzrosnąć do kwoty powyżej tysiąca, dobrze rozumiem ?
Dokładnie tak.
Proszę tylko pamiętać, że kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę zmienia się co roku. W 2017 to 2000 zł, a co będzie w 2018... tego na razie nie wiemy. Gdyby mama albo siostra z różnych względów utraciły prawo do renty, to wtedy decyzją ZUS kwota Pani renty może się zwiększyć, a wtedy trzeba reagować na bieżąco. Proszę pamiętać, aby w takich przypadkach tego nie zignorować.
agata7852 napisał:
Przedłużyła mi Pani życie odstresowując mnie
Nie przesadzajmy... nie mam takich mocy;) Powodzenia.

Kosssz napisał:
Dokładnie tak.
Proszę tylko pamiętać, że kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę zmienia się co roku. W 2017 to 2000 zł, a co będzie w 2018... tego na razie nie wiemy. Gdyby mama albo siostra z różnych względów utraciły prawo do renty, to wtedy decyzją ZUS kwota Pani renty może się zwiększyć, a wtedy trzeba reagować na bieżąco. Proszę pamiętać, aby w takich przypadkach tego nie zignorować.
Nie przesadzajmy... nie mam takich mocy;) Powodzenia.

Na szczęście jeszcze tylko 3 miesiące i kończę szkołę, także renty już nie będzie...
Z tego wszystkiego już rozważałam czy czasem nie rzucić tej mojej szkoły i renty na rzecz stażu, ale skoro jest ok no to bardzo bardzo się cieszę i będę pilnować na bieżąco tej sprawy.

Raz jeszcze dziękuję za poświęcony czas na udzielenie mi odpowiedzi.

agata7852 napisał:
Czyli aby ta moja renta przekroczyła tą kwotę musiałaby wzrosnąć do kwoty powyżej tysiąca
Pamiętaj ze pod uwagę bierze się kwotę brutto. A nie netto (na rękę).

j-ms napisał:
Pamiętaj ze pod uwagę bierze się kwotę brutto. A nie netto (na rękę).

A jak obliczyć to brutto ?
Na ostatniej decyzji z Zusu nie mam nic podanego w kwotach netto czy brutto....

agata7852 napisał:
Na ostatniej decyzji z Zusu nie mam nic podanego w kwotach netto czy brutto.... agata7852 jest on-line Raportuj zły post IP
A jaką kwotę wskazuje decyzja i na ile osób do podziału? Kwoty określone w decyzjach ZUS zawsze są kwotami brutto.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
A co dokładnie jest w decyzji?

I jest coś takiego :
Kwota świadczenia ustalonego na dzień 28,02,2017 tj. 2077,38 zł podlega podwyższeniu poprzez pomnożenie przez wskaźnik waloryzacji 100,44% i wynosi 2086, 52zł

Kwota podwyzki jest niższa niż 10 zł wobec [owyższego wysokość zwaloryzowanej renty rodzinnej ustalono przez dodanie do kwoty świadczenia przysługującego na dzien ... kwoty waloryzacji tj. 10,00 zł

Renta rodzinna po waloryzacji od 1 marca wynosi 2087,38

Renta podlega podziałowi na 3 osoby i wynosi po 695,80 zł dla każdej z 3 osób

Od 1 marca podstawę opodatkowania stanowi miesięcznie kwota 696,00 - to chyba jest to brutto, bo od tej kwoty potrącane są składki i te inne rzeczy i po potrąceniu wychodzi 608,18 zł.

Dobrze mysle ?

Ostatnia edycja:
Kwoty określone w decyzjach ZUS są kwotami brutto. Powtarzam zatem, że wszystko jest w porządku.

j-ms
Mezczyzna.gif
chciał zapewne Panią "uczulić", żeby kontrolowała Pani sytuację, jeśli renta kiedykolwiek wzrośnie. Nie może ona przekroczyć połowy minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym roku kalendarzowym.
Uzgodniliśmy już, że wszystko jest w porządku, także proszę być spokojną. A gdyby w przyszłości kwota uległa zmianie, a Pani nadal była osobą bezrobotną, proszę za każdym razem konsultować sprawę z PUP. Bądź z nami...:)

Kosssz napisał:
Kwoty określone w decyzjach zawsze są kwotami brutto. Powtarzam zatem, że wszystko jest w porządku.

j-ms
Mezczyzna.gif
chciał zapewne Panią "uczulić", żeby kontrolowała Pani sytuację, jeśli renta kiedykolwiek wzrośnie. Nie może ona przekroczyć połowy minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym roku kalendarzowym.
Uzgodniliśmy już, że wszystko jest w porządku, także proszę być spokojną. A gdyby w przyszłości kwota uległa zmianie, a Pani nadal była osobą bezrobotną, proszę za każdym razem konsultować sprawę z PUP. Bądź z nami...:)

A bo już wariuje i od samego początku mam pod górkę z tą rentą, wiecznie jakiś problem.
Straszą mnie wszyscy ze będę musiała oddawać pieniądze za staż... Dlatego tak panikuję

Dziękuję za odpowiedź, dobrze że jesteście :)

agata7852 napisał:
Straszą mnie wszyscy ze będę musiała oddawać pieniądze za staż... Dlatego tak panikuję
To proszę przestać. Stres szkodzi zdrowiu, a w tym przypadku naprawdę nie ma powodu panikować.

Dopóki renta, którą Pani pobiera "na siebie" nie przekracza połowy minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym roku kalendarzowym, to może Pani odbywać staż i pobierać stypendium z PUP.
Wszystko jest zgodnie z prawem.

Ostatnia edycja:
To bardzo się cieszę w takim razie :)

A mam jeszcze jedno pytanie, na liście którą podpisuję (lista obecności każdego dnia)
jest takie oświadczenie że w danym mesiącu nie miałam dodtakowych przychodów.

Czy nic się nie stanie jesli to podpiszę ?

agata7852 napisał:
To bardzo się cieszę w takim razie :)

A mam jeszcze jedno pytanie, na liście którą podpisuję (lista obecności każdego dnia)
jest takie oświadczenie że w danym mesiącu nie miałam dodtakowych przychodów.

Czy nic się nie stanie jesli to podpiszę ?

Nie można tak wpisać, skoro miałaś przychody

Powrót