renta socjalna a praca

• Autor wątku Autor wątku lc11171
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lc11171

Użytkownik
Odpowiedzi
175
Witam

Mam takie pytanie
27 lutego mam komisje w sprawie przyznania renty socjalnej z powodu choroby ale byłem ostatnio na rozmowie o prace i mam szanse na prace. czy rente socjalną można łączyć z pracą zarobkową?

Przepisy tego nie zabraniają. Jednak osoba pobierająca rentę socjalną musi pilnowac wysokości zarobków. Powyżej pewnego limtu miesięcznie wypłata renty za dany miesiąc jest zawieszana. Ten limit to 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy:
od 1 stycznia 2012 r. do 28 lutego 2012 r. - 2 391,20 zł.
od 1 marca 2012 r. do 31 maja 2012 r. - 2 510,80 zł.

załóżmy ze mam 600 zł renty na miesiąc to oznacza ze mogę dorobić w marcu 1 910,80 gr brutto miesięcznie tak?

lc11171 napisał:
załóżmy ze mam 600 zł renty na miesiąc to oznacza ze mogę dorobić w marcu 1 910,80 gr brutto miesięcznie tak?

Nie. Nie sumujesz renty z przychodami. Limit dotyczy przychodów innych niż Twoja renta socjalna.

Jeżeli od 1 marca do 31 maja osiągnę przychód w wysokości 2,510,80 to renta zostanie mi odebrana czyli czy nie mogę być zatrudniony na pełen etat

To jeszcze raz łopatologicznie:
w marcu możesz zarobić max 2 510,80 zł
w kwietniu kolejne 2 510,80 zł
w maju kolejne 2 510,80 zł
jasne?
od początku pisałam że rozliczenie jest miesięczne

Witam , Piszę z pytaniem jestem na Rencie Socjalnej która wynosi 540 zł czy mogę dorobić ? Proszę o Pomoc

jestem na rencie wynosi on 580 zł chce podjąć pracę na umowę zlecenia ale w na pełen etat czy stracę rente socjalną?

mam jeszcze jedno pytanie czy mogę podjąć staż z UP będąc na rencie i nie tracąc jej?

Witam mam takie pytanie jeszcze jedno w temacie rent może ktoś będzie wiedział
Czy można być na rencie z tytułu niezdolności do pracy i jednocześnie studiować dziennie?

Witam
Od 2007 roku co dwa lata miałam przyznawaną rentę socjalna. W tym czasie nie pracowałam. W październiku tego roku miałam komisję w ZUS-ie, orzecznik stwierdziła że nie jestem całkowicie niezdolna do pracy. Uzasadnienie było identyczne co wydawane wcześniej z wyjątkiem jednej adnotacji, że pracuję. Przecież ustawa o rencie socjalnej nie zakazuje podjęcia pracy, a jedynie ja tylko zawiesza w przypadku przekroczenia kwoty do której można dorobić.
Czy orzecznik mógł użyć takiego argumentu. Proszę o wyjaśnienie tej kwestii . Czy jest to
podstawa do odwołania. Teraz żeby uzyskać ponownie rentę socjalną muszę mieć stwierdzoną całkowitą niezdolność do pracy.
Osobiście znam osoby które pracują i mają całkowitą niezdolność do pracy ( pobierają rentę socjalną) jak to sie ma do mojej sytuacji.

Ostatnia edycja:
Powrót