renta strukturalna

• Autor wątku Autor wątku kra16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kra16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Nie wiem czy forum obejmuje ten temat ale może ktoś bedzie umiał mi pomóc.
W 2005 roku mój ojciec uzyskał prawo do renty strukturalnej i w tym celu przekazał mi gospodarstwo rolne ok. 5 ha (umowa darowizny). Jednym z warunków które musiały zostać spełnione było zobowiązanie się przyjmującego gospodarstwo rolne do prowadzenia działalności rolniczej na przejętych użytkach rolnych przez okres co najmniej 5 lat. Taki zapis został umieszczony w akcie notarialnym. W tym roku ojciec zmarł i renta została zawieszona. Moje pytanie brzmi: czy moje zobowiązanie do prowadzenia działalności rolniczej przez okres 5 lat wygasło i tym samym mogę sprzedać część gruntów - konkretnie chodzi o działkę o powierzchni 0,13 ha. Bardzo proszę o pomoc.

czy ojciec pozostawał w związku małżeńskim kiedy otrzymał prawo do renty, a jezeli tak to czy warunki do jej otrzymania spełaniali oboje małżonkowie ??

tak ojciec pozostawał w związku małżeńskim ale mama nie spełniała warunków do jej otrzymania - ojciec nie otrzymywał dodatku na małżonka. Teraz po jego śmierci nie będzie pobierała tej renty (mama pracowała a teraz pobiera emeryture z ZUS).

Problem jest taki że warunkiem przyznania renty strukturalnej było m. in. przekazanie gruntów osobie, która spełniała kilka warunków łacznie w tym, że zobowiąże się do prowadzenia działalności rolniczej na przejętych użytkach rolnych przez okres co najmniej 5 lat.

Przy złej woli ARiMR, jeżeli ta dowiedziałaby sie w ogole o tej sprzedazy - mogłoby się stać tak że stwierdzono by, ze renta była nienależnie wypłacona. W tej sytuacji proponuje udać sie do własciwego biura AriMR i omówic ta sytuację.

Powrót