RENTA w drodze wyjątku.Czy jest możliwa??????

• Autor wątku Autor wątku malami123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malami123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,mam pewien problem.W kwietniu zmarł mój mąż,staram sie o rentę dla dziecka,ale ostatnio dostałam decyzję ze dziecko nie otrzyma renty ponieważ mąż miał przepracowane 3 lata 8 miesięcy i 24 dni zamiast wymaganych 4 lat.W starych dokumentach znalazłam jeszcze stare świadectwo pracy na okres prawie 3 m-cy,ale bez podpisu właściciela.Ten dokument jest teraz sprawdzany w ZUSie ale jeżeli nawet zostanie on uznany zabraknie 7 dni....i co wtedy czy starać sie o przyznanie renty w drodze wyjątku???Czy zgłosić firmę w ktorej nie był zarejestrowany ale tam pracował i mam dowody na to zeby to ta firma opłaciła za niego składki z opóźnieniem.Proszę o podpowiedź.

malami123 napisał:
zgłosić firmę w ktorej nie był zarejestrowany ale tam pracował i mam dowody na to zeby to ta firma opłaciła za niego składki z opóźnieniem.Proszę o podpowiedź.
No jeżeli ma Pani dość sił na proces sądowy o ustalenie istnienia stosunku pracy to jest to jakieś rozwiązanie.
Nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować obu rozwiązań równocześnie (renta w drodze wyjątku oraz sprawa o ustalenie istnienia stosunku pracy). Choć szczerze nie wróże Pani, że będzie lekko z jednym i drugim.

Wiem,że może być ciężko,ale jeżeli nie spróbuje nie przekonam się.Dziecko jest małe,a mąż miał 24 lata.Te przepisy są jakieś chore,kiedy miał te 4 lata przepracować.

Ja np w wieku 24 lat miałem okresy składkowe wynoszące 9 lat :) A tak poważnie ... musi Pani zrozumieć, że przepisy regulują wydatkowanie publicznie zgromadzonych środków, które nie są nieskończone. Dlatego ustala się pewne zasady dostępu do nich. gdyby wymagany był 1 rok składek, a mąż miałby 11 miesięcy - też by Pani uważała, że to niesłuszne, że akurat 1 rok jest wymagany. Gdzieś ta granica musi leżeć.

Ostatnia edycja:
Witam,mam pytanie...czy praca w gospodarstwie rodziców od 16 roku życia jest zaliczana do przyznania w tym wypadku renty???

Powrót