Renta w Niemczech a choroba od dziecka

• Autor wątku Autor wątku Marcin.D
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin.D

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam ! Na wstępie chcę zaznaczyć, że proszę o udzielenie odpowiedzi na moje pytanie, a nie ocenianie mnie jako człowieka, ( Że mu się robić nie chciało lub nie chce) bo dużo jest tutaj uszczypliwości. Proszę o poradę, ewentualnie potwierdzenie mojej wiedzy. Mieszkam w Niemczech od 2009 roku, jestem obywatelem Niemieckim i Polskim. Niestety z powodu choroby nie mam wymaganego okresu składkowego 5 lat przepracowanych w Niemczech, brakuje mi , oraz przynajmniej 3 lat odprowadzonych składek do Deutsche Rentenversicherung. Jobcenter kazał mi złożyć wniosek o rentę (Erwerbsminderungsrente ) o całkowitą lub częściową niezdolność do zarobkowania więc to zrobiłem, teraz sprawdzają okresy składkowe w Polsce oraz innych krajach, wiem że przyjdzie odmowa. Nie ma w Niemczech renty sozialnej, moje pytanie jest takie, czy jeśli udowodnię swoją chorobę od dziecka czy jest jakiś rodzaj innej renty w Niemczech? Z tego co wiem, to chyba raczej nie ma, chyba że się mylę?? Wiem że w Polsce jest renta socjalna z powodu choroby która wystąpiła przed 18-stym rokiem życia, lub od 18 roku do 25-roku życia w trakcie nauki. Ale trzeba mieszkać w PL by móc się starać o taką rentę. Pozdrawiam normalnych ludzi.

Powrót