Renta wdowia - limit w przepisach ustawy

• Autor wątku Autor wątku 100krotnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

100krotnik

Użytkownik
Odpowiedzi
323
Witam,

pytam w związku z pojawiającymi się decyzjami odmownymi u rodziców (wdów, wdowców) znajomych.

Nie potrafię znaleźć przepisu potwierdzającego odmowy wypłaty renty wdowiej z uwagi na przekroczenie kwoty jednego ze świadczeń powyżej limit 3-krotności.

Chodzi o podparcie konkretnymi (art., ust., pkt, etc.) przepisami na przykład tekstu z ulotki od ZUS, zwłaszcza tego co pogrubiłem:

Ulotka ZUS/Renta wdowia str. 9 napisał:
Suma połączonych świadczeń nie może przekroczyć trzykrotności najniższej emerytury. Do tego limitu wliczamy także świadczenia, które wypłacają instytucje zagraniczne. Doliczamy tu też inne niż jednorazowe świadczenia i dodatki, jeśli otrzymujesz je na podstawie ustawy emerytalnej lub odrębnych przepisów wraz ze wskazanymi w ustawie świadczeniami, których łączną wypłatę ustalimy.

Jeśli suma wypłacanych świadczeń będzie wyższa niż trzykrotność najniższej emerytury, pomniejszymy świadczenia o kwotę przekroczenia.
Wydamy wtedy decyzję, w której poinformujemy Cię o pomniejszeniu wypłacanych świadczeń.
Ważne!
Jeżeli Twoja renta rodzinna lub własne świadczenie będzie wyższe od kwoty limitu, czyli trzykrotności najniższej emerytury, to nie przysługuje Ci prawo do wypłaty renty rodzinnej łącznie z własnym świadczeniem w ramach renty wdowiej. Natomiast nadal będziemy wypłacać Ci jedno ze świadczeń – wyższe lub to, które wybierzesz.

Przykładowo wg jednego z przypadków pewna wdowa pobiera od 10 lat rentę rodzinną po mężu, sama posiada emeryturę plus rentę z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej chorobą zawodową + przysługuje jej dodatek pielęgnacyjny (emerytura+renta są zawieszone do wypłaty, bo wybrana została 10 lat temu renta rodzinna). ZUS twierdzi, że to właśnie ta renta+emerytura+dodatek generują kwotę ponad limit i wydaje decyzję odmowną.

Czy więc jeśli to prawda, to znaczy że tej wdowie bardziej opłaca się obecnie przejść na jej świadczenia i zrezygnować z renty rodzinnej?

Pozdrawiam.

Odnowię temat.
Pomału wychodzi na jaw, że urzędnicy ZUS, w celu wyliczenia zbiegu świadczeń zwanego rentą wdowią, korzystali z oprogramowania ZUS, które jest wadliwe. Chodzą słuchy, że wykorzystano w tym celu silnik AI, ale nie wiem ile w tym prawdy a ile plotek.

W każdym razie, warto się odwołać lub złożyć wniosek ponownie.

PS. Zgłębiłem temat, zwłaszcza od strony czysto formalnej (ustawy, przepisy, normy prawne).

Będzie z tego afera na skalę całego kraju ;-)

Prawdą jest, że wysokość sumy świadczeń nie może przekroczyć trzykrotności kwoty najniższej emerytury. Podstawa prawna to art. 95a ust. 4 ustawy z dnia 17.12.1998 o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity). Więc można samemu obliczyć kwotę graniczną. Warto też doczytać kolejne ustępy tegoż art. mówiące o sposobie obliczania. I nasze obliczenia mogą być podstawą do wniesienie odwołania a nie odwołujemy się bo mam prawo a organ nam renty odmówił.

Samemu trudno obliczyć, bo aktualna wysokość świadczenia "zawieszonego" (np. emerytura w zbiegu z rentą z tytułu częściowej niezdolności do pracy spowodowanej orzeczoną chorobą zawodową nauczyciela) nie jest znana świadczeniobiorcy. Wnioskodawca o rentę wdowią zna tylko obecnie wypłacaną kwotę brutto świadczeń (w kazusie z mojego pierwszego wpisu w tym temacie chodzi o rentę rodzinną po śmierci małżonka plus dodatek pielęgnacyjny z racji przekroczenia wieku 75 lat).

Owszem świadczenie "renta wdowia" (a konkretnie jest to zbieg świadczeń jako składników do wyliczenia jego ostatecznej kwoty) to kolejne świadczenie, trzecie już z kolei, które ZUS/KRUS wlicza do zbioru świadczeń należnych (uprawniony wnioskodawca).

Natomiast mechanizm pomniejszania świadczenia "renta wdowia" jest banalnie prosty, do czego już doszedłem. Otóż gdy suma świadczeń z art. 95a ust. 1 (oraz art. 95b ust. 1) przekroczy próg 3-krotności emerytury minimalnej, to wówczas obcina się docelową wysokość wypłacanej "renty wdowiej" do kwoty stanowiącej owy próg, czyli 5636,75 zł.
Nie jestem tego pewien na 100%, ale tak by wynikało z przepisów: chociażby art. 95a ust. 7 i 8 (a także odpowiednio art. 95b).

Doczytałem...
art. 104 ust. 8a/8b oraz art. 105 ust. 2a (ustawa o emeryturach i rentach z FUS)

Szkoda tylko, że nie ma rozporządzenia wydanego na podstawie art. 106 (tej samej ustawy):
Przepis prawny:
Art. 106. Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego określa, w drodze rozporządzenia:
1) szczegółowe zasady zawieszania i zmniejszania świadczeń;
2) obowiązki emerytów i rencistów oraz płatników składek i urzędów skarbowych;
3) szczegółowe zasady rocznego i miesięcznego rozliczania świadczeń;
4) szczegółowe zasady zawieszania i zmniejszania świadczeń osobom, którym świadczenia przyznano z uwzględnieniem okresów ubezpieczenia za granicą.

Powrót