Renta wsteczna po zmarłym ojcu o którym dowiedziałem się po kilkudziesięciu latach

• Autor wątku Autor wątku dam_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dam_1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry
Chciałbym się dowiedzieć czy jest szansa na otrzymanie wstecznej renty po zmarłym ojcu o którym dowiedziałem się po ukończeniu studiów?
Dowiedziałem się dlatego ze wykonałem testy dna.

Opis sytuacji:

Mama wychowywała mnie wraz z ojcem (który notabene nie był ojcem biologicznym) żyliśmy dość skromnie, nie na wszystko zawsze starczało. Przez warunki jakie mieliśmy w domu dostałem alergi (grzyb na ścianach w mieszkaniu). Przez lata mama wspominała o facecie który był przyjacielem rodziny. Zmarł gdy miałem 2 lata. Opowiadała że nikogo nie miał i chciał przepisać na mnie mieszkanie. Przez lata nie kojarzyłem faktów jednak po latach i ukończeniu studiów coś mnie tknęło do zrobienia testu dna. Jak się okazało moja mama jest matka biologiczna jednak ojciec nie. Związku z tym ze ten mój ojciec biologiczny miał siostrę automatycznie po jego śmierci mieszkanie przeszło na nią. Ona miała jedna córkę ktora jest moja chrzestna i to ona po jej śmierci otrzymała to mieszkanie.

Najważniejsze pytanie jest takie czy jeśli sadownie ustaliłbym że byl moim ojcem biologicznym to mogłaby zostać wypłacona wsteczna renta? Zmarl w 1992r. miał ponad 50lat i do dnia śmierci był czynny zawodowo.

Bardzo proszę o odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Powrót