Renta wyjatkowa

• Autor wątku Autor wątku paula022
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paula022

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Czy ktoś może udzielić mi jakichś informacji na temat renty wyjątkowej po zmarłym ojcu? Jakie są szanse na jej otrzymanie i w jakiej wysokości jest przyznawana?

Niestety nie znalazłam tam potrzebnych informacji:(

Oj !
Janusz M. napisał:
Renty specjalne przyznawane są w wyjątkowych okolicznościach przez Premiera, a przyznanie jej zależy tylko i wyłącznie od decyzji Premiera.
Natomiast ubezpieczonym oraz pozostałym po nich członkom rodziny, którzy wskutek szczególnych okoliczności nie spełniają warunków wymaganych w ustawie do uzyskania prawa do emerytury lub renty, nie mogą - ze względu na całkowitą niezdolność do pracy lub wiek - podjąć pracy lub działalności objętej ubezpieczeniem społecznym i nie mają niezbędnych środków utrzymania, Prezes Zakładu może przyznać w drodze wyjątku świadczenia w wysokości nie przekraczającej odpowiednich świadczeń przewidzianych w ustawie. Jest to renta wyjątkowa i zależy tylko i wyłącznie od uznania przez Prezesa ZUS.
Dlatego radzę nie oczekiwać na renty wyjątkowe i specjalne, natomiast odwoływać się od odmownych decyzji ZUS.
Natomiast w wątku, który podałem w drugim odnośniku - brak jest jakichkolwiek odpowiedzi. A to również jest informacją.

witam mam problem tzn w tym roku ukończyłem 25lat w czerwcu i w czerwcu zakończyłem studia mgr ale studiowałem równocześnie dwa kierunki drugi podyplomówke i zostało mi do ukończenia pół roku czy mam jeszcze jakieś szanse na rentę rodzinną czy wyjątkową dostałem tydzień temu decyzje że nie zostaje mi przyznana kontynuacja wypłaty renty a sam nie wiem czy jest sens odwoływać się od tej decyzji jeżeli mgr ukończyłem a podyplomówka może być zakwalifikowana jako ostatni rok nauki ?? dziś byłem w Krusie i Pani kazała mi napisać podanie o przyznanie takiej renty na dokończenie pozostałego okresu studiów podyplomowych ale czy coś jeszcze mam robić czy wogóle mogę coś zrobić jeszcze żeby do zakończenia tej podyplomówki otrzymać tą rentę ??

Powrót