Renta z KRUS w chwili nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku Pati82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pati82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mój wujek przebywa w domu opieki społecznej i pobiera rentę z tytułu niezdolności do pracy z KRUS-u, ponieważ jest rolnikiem. W ostatnim czasie odziedziczył pare hektarów gospodarstwa rolnego, jest jego współwłaścicielem wspólnie ze swoją siostrą a moją mamą. Opieka społeczna poinformowała nas, że wujek może stracić prawo do renty ponieważ stał się właścicielem gospodarstwa i formalnie moze czerpać z niego korzyści. Co można zrobić, aby wujek zatrzymał rentę?Czy istnieje możliwość, aby przepisał swoją część na siostre i wtedy zostawią mu rentę? jak najlepiej załatwić tę sprawę? proszę o poradę i z góryu dziękuje za odpowiedź.

Witam,
Nabycie gospdoasrtwa nie wiąże sie z utratą prawa do renty z tyt. niezdolności do pracy, lecz z zawieszeniem jej części uzupełniającej (w różnym %-w zależności od przypadku).
W danym przypadku renta będzie wypłacana w niezmienionej wysokości przez okres 1 roku od nabycia paru ha.

Należy jednak podkreślić, że jeżeli Pani wujek odziedziczył gospodarstwo i jest tylko właścicielem gospodarstwa, którego nie użytkuje np. ze względu na odległość od miejsca zamieszkania lub stan zdrowia, musi przedłożyć w KRUS dokumenty potwierdzające, że nie prowadzi działalności rolniczej.
Odnośnie 2 pytania-tak, gospodasrtwo może przekazać siostrze lub wydzierżawić (umowa dzierżawy musi spełniać odpowiednie warunki).

Bardzo dziękuje za pomoc i odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie co do tej sprawy, mianowicie chodzi o to, że wujek jest częściowo ubezwłasnowolniony z uwagi na swoją chorobę, przebywa w Domu opieki społecznej, nie korzysta z gospodarstwa i nie czerpie z niego żadnych korzyści. Zgadza się na przekazanie swojej części siostrze, tylko w tej sytuacji o przekazaniu decyduje głównie sąd. Pytanie brzmi, co należało by zrobić aby przeprowadzić tę sprawę, od czego zacząć i jakie są szanse powodzenia załatwienia sprawy? będę wdzięczna za pomoc

Mam jeszcze jedno pytanie. W mojej rodzinie zmarł ktoś, kto prowadził gospodarstwo rolne i był ubezpieczony w KRUS, pięć lat przed śmiercią należała mu się emerytura rolnicza, po którą się nie zgłosił i jej nie otrzymywał. Odkąd uzyskał wiek emerytalny przestał również płacić składki do KRUS, po jego śmierci otrzymaliśmy informacje w KRUS-ie, że przez 5 lat naliczyło się ok 5 tyś długu. Pytanie brzmi, czy po jego śmierci spadkobiercy muszą uregulować zaległą kwotę składkową, skoro jest ona ubezpieczeniem konkretnej osoby, a nie gospodarstwa. Proszę o odpowiedź na te i poprzednie pytania. Z góry dziękuje.

Zgodnie z art. 44 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2008r. Nr 50, poz.291 z późn. zm.) prawo do świadczeń z ubezpieczenia (m.in. emerytura rolnicza) ustala się na wniosek osoby zainteresowanej albo innej osoby mającej interes prawny w ustaleniu tego prawa. Po złożeniu wniosku o emeryturę rolniczą (jeśli spełnione są warunki ustawowo określone w/w ustawie) i przedłożeniu stosownych dokumentów KRUS wydaje decyzje w sprawie przyznania świadczenia.

Odnośnie zadłużenia za zmarłego - art. 52 w/w ustawy, który odsyła do Ordynacji Podatkowej. Spadkobiercy odpowiadają za długi (należność główna i odsetki do dnia śmierci dłużnika). Jeżeli od chwili śmierci nie upłynęło 6 miesięcy to ewentualni spadkobiercy mogą odrzucić spadek. Nie będzie gospodarstwa i długów. Należy dokonać tego prawnie (albo sąd, albo u natoriusza). Jeśli ten termin już minął, to nie ma takiej możliwości.
KRUS wyda w sprawie odpowiedzialności za długi wyda decyzje na wszyskich spadkobierców. Zgodnie z pouczeniem na decyzji można odwołać się do sądu i tam dochodzić swoich praw.

Pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanie co do tej sprawy, mianowicie chodzi o to, że wujek jest częściowo ubezwłasnowolniony z uwagi na swoją chorobę, przebywa w Domu opieki społecznej, nie korzysta z gospodarstwa i nie czerpie z niego żadnych korzyści. Zgadza się na przekazanie swojej części siostrze, tylko w tej sytuacji o przekazaniu decyduje głównie sąd. W chwili otrzymania spadku, opieka społeczna wyliczyła wujkowi wartość dochodów z gospodarstwa, których on fizycznie nie może czerpać, ponieważ przebywa w domu opieki społecznej. W tej sytuacji, gmina nie może dalej finansować całości kosztów pobytu w domu opieki, wujek również nie dysponuje taką sumą miesięcznie. Czy w takiej sytuacji sąd zgodzi się na przekazanie siostrze jego części gospodarstwa, żeby wujek mógł pozostać w domu opieki i poddawać się dalszemu leczeniu i aby finansowała to gmina. Pytanie brzmi, co należało by zrobić aby przeprowadzić tę sprawę, od czego zacząć?

Powrót