Renta z Niemiec a składka na ubezpieczenie w Polsce

• Autor wątku Autor wątku barbaratadeusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbaratadeusz

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Art.23 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr.883/2004UE
Mówi o tym że nie można podwójnie pobierać składki na ubezpieczenie społeczne od rencistów i emerytów.

Otrzymuję rentę z Niemiec miesięcznie 118 euro a bank pobiera co miesiąc 10 euro składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Pobieram też rentę z ZUS gdzie też jest odciągana składka zdrowotna.
Czy bank ma prawo pobierać składkę z niemieckiej renty?

Dodam że przez 6m-cy bank odmawiał mi wypłacenia euro z mojego konta bo nie wiedział czy ma odciągać składkę i w jakiej wysokości.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Tylko pozostaje żal że nasza Ojczyzna staje się dla nas nieprzyjazna na skutek działań rządzących.

barbaratadeusz napisał:
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Tylko pozostaje żal że nasza Ojczyzna staje się dla nas nieprzyjazna na skutek działań rządzących.

Ma Pani prawo zażądać w instytucji ubezpieczeniowej w Niemczech aby Pani pieniądze trafiały na konto w niemieckim banku i w oryginalnej walucie. Wówczas będzie można dysponować samemu bez tzw. pośrednika w Polsce.
Mam pisemną indywidualną interpretacją podatkową, która stwierdza to jednoznacznie. Trzeba tylko taki dochód ujawnić w deklaracji rocznej.

Konto mam walutowe. Ale jak otworzyć konto w niemieckim banku na odległość? może naiwne pytanie ale może jest sposób?:(

barbaratadeusz napisał:
Konto mam walutowe. Ale jak otworzyć konto w niemieckim banku na odległość? może naiwne pytanie ale może jest sposób?:(

Cóż, ja po prostu mojego konta zagranicznego nigdy nie zamykałem. Mieszkając za granicą ponad 20 lat nabyłem też obywatelstwa (mam podwójne). Zapewne zna Pani niemiecki, bo ja nie. Wówczas wystarczy zadzwonić lub znaleźć na www banku.

Dziękuję bardzo. Obywatelstwo mam podwójne ze względu na pochodzenie. Teraz żałuję likwidacji konta, przy powrocie do Polski. Szkoda że podwójne obywatelstwo na nic się zda. W tym roku przechodzę na emeryturę i już żałuję tych euro które mi bank zabierze. Mój syn mieszka na stałe w Niemczech, ciekawe czy można by przelewać moją emeryturę na jego konto.

barbaratadeusz napisał:
Mój syn mieszka na stałe w Niemczech, ciekawe czy można by przelewać moją emeryturę na jego konto.

Zdecydowanie można.
Pani jest właścicielem tych pieniędzy.
Ale dokąd one będą przelewane to trzeba uzgodnić z płatnikiem, czy niemieckim odpowiednikiem ZUS.
W moim przypadku wszystkie takie sprawy można załatwić przez internet po zalogowaniu się na moją stronę. Numer konta mogę podać jaki chcę. Nawet nie trzeba danych właściciela.
Natomiast istnieje zupełnie inne ryzyko.
Przelewając pieniądze na konto innej osoby, taka osoba ryzykuje (o ile wpadnie) postępowanie przed urzędem skarbowym.
W Polsce nazywa się to "depozyt nieprawidłowy". W najlepszym wypadku będzie musiał składać stosowne wyjaśnienia.
Czy tak jest w każdym kraju to nie wiem. U mnie w Szwecji kontakt z każdym organem, łącznie z policją czy prokuratorem jest w pełni bezstresowy, o ile nie można powiedzieć relaksujący :winko:

P.S.
Jako obywatel może Pani założyć konto przy pierwszej wizycie za Odrą.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo;)
Aby uniknąć problemów założę swoje konto przy okazji wizyty u syna.

Wtrace tu swoje przyslowiowe 5 groszy,a wiec,wrocilem do Polski z Niemiec i tu teraz jestem zameldowany,emerytura niemiecka przychodzi na konto do M banku na konto walutowe w €.Po 4 miesiacach Bank jeszcze nic mi nie potraca,na razie,chyba ta procedura tak dlugo trwa zanim zglosza to do NFZ i zaczna potracac,9% z tej Kwoty ktora teraz otrzymuje,TO sa przepisy unijne! ,a nie zaden tam rzad czy Tusk.W niemczech placilem skladke do AOK ktora jest 2 razy wyzsza od tej polskiej na NFZ.To juz jeden plus.Poza tym w Deutsche Rentenversicherung mozna zlozyc odpowiedni wniosek,(przyslano mi go wlasnie z Berlina )o dodatek do polskiego ubezpieczenia w NFZ w wysokosci 4,5% wysokosci swiadczenia emerytalnego otrzymywanego z Niemiec,Wiec faktycznie placic bede od Niemieckiej emerytury tylko 4,5% na Polski NFZ,wiec nie ma tragedii.Bedac w niemczech tez musialem placic skladke na AOK od polskiej emerytury ktöra byla ponad 16% . Co do opieki medycznej, niestety,w Niemczech jest o wiele lepiej niz w Polsce.Natomiast koszty zycia w Polsce sa nizsze,Dlatego wrocilem,zostajac w DE musialbym pracowac do smierci.TAKA PRAWDA.Pozdrawiam serdecznie.

barbaratadeusz napisał:
Nie ma sensu,musisz miec meldunek w DE , i jesze placic 10€ miesiecnie za utrzymanie konta.

Sprostowanie. Sposób naliczania i płacenia podatków od rent i emerytur to nie sprawa Unii ani Tuska tylko umów międzynarodowych o unikaniu podwójnego opodatkowania. Polska jako państwo zawarła z różnymi państwami, różne umowy, co też nie zależało wyłącznie od Polki, natomiast wysokość podatku to specyfika każdego państwa z osobna. Faktycznie umowa z państwem niemieckim jest skomplikowana i nie zawsze dla nas korzystna.

Powrót