RENTA Z tyt. niezdolnosci do pracy - kiedy osiągnę potrzebny staż?

• Autor wątku Autor wątku pola01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pola01

Użytkownik
Odpowiedzi
259
cyt. z ustawy:
"Staż uprawniający do renty
Okres składkowy i nieskładkowy wymagany do przyznania renty uzależniony jest od wieku osoby, w jakim powstała niezdolność do pracy. Okres ten wynosi:
* 4 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 25 do 30 lat"

Mam skończone studia, to ile jeszcze muszę "dopracować"?
Chyba okresy nieskładkowe nie mogą przekroczyć 1/3 składkowych, tak? To jak to w takim razie wyjdzie?

Świadczenie rentowe otrzymują osoby niezdolne do pracy. Co mają studia do renty?

Proszę bardzo dokładnie przeczytać ze zrozumieniem ustawę z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z FUS.

Skoro renta z tyt. niezdolności, to przecież oczywiste, że musi być niezdolność. Ale o tym zdecyduje komisja, dopiero po tym, jak złożę wniosek o rentę.

Moje pytanie brzmiało, jaki staż pracy do tego muszę mieć, by złożyć papiery znowu o rentę.
Studia stanowią okresy nieskładkowe! To mają do tego.

Proszę policzyć ile to będzie 2/3 z 4 lat, uzyska Pani ilość niezbędnego okresu składkowego. Liczy się każdy dzień i często brak jednego pozbawia prawa do renty. Dlatego lepiej mieć coś "w zapasie" :).
Lektura obowiązkowa dla starających się o rentę :) : http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400

Dziękuję za odpowiedź. Czyli jednak studia są liczone, bo już ktoś mnie tutaj przestraszył odpowiedzią :O

Że to czasem bardzo skomplikowane i nie do końca jasne, to mam jeszcze 2 pytania, bo próg trzydziestki u mnie blisko.
Tu z kolei czytam o wymaganym stażu:

"5 lat - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 30 lat.
Okres wymaganych 5-ciu lat w odniesieniu do osób, u których niezdolność do pracy powstała po ukończeniu 30. roku życia, musi przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przypadającego przed dniem zgłoszenia wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy. Do tego dziesięcioletniego okresu nie wlicza się okresów pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy, renty rodzinnej, renty szkoleniowej."

1) Skoro w ostatnim dziesięcioleciu, to kiedy przestaną mi się liczyć studia? Czy cały okres studiowana musi się zmieścić w 10 latach przed złożeniem wniosku czy to 10 lat liczone od momentu dostania dyplomu? Bo to w sumie różnica 5 lat czy raczej 1/3 tego czasu, ale czasem to dużo, jak Pan napisał, że każdy 1 dzień jest ważny.

2) Skoro nie są wliczane okresy pobierania renty, to co jeśli ktoś jest ciągle na rencie, nie pracując?
Renty dają najczęściej na rok lub 2 lata i najwyżej przedłużają na kolejnych komisjach, to czy składając o przedłużenie (przecież nowy wniosek się składa), znowu trzeba skądś mieć staż pracy (co czasem jest nierealne) czy to liczy się jako kontynuacja i w ciągłości nie jest to niezbędne? I tylko po przerwie bez ciągłości ten staż znowu jest niezbędny?

Na razie studia się nie liczą, bo to tylko nieskładkowe. Żeby policzyć nieskładowe muszą być składkowe! Musisz mieć 3 lata składkowych, żeby zaliczono 1 rok nieskładkowych.

Powrót