Renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy

• Autor wątku Autor wątku henryy1945
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

henryy1945

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Opiszę moją historię . W 2012r gdy miałem 18 lat przeszedłem sepsę menikokową. Udało się wyjść z tej choroby jednak stan był dość poważny . W wyniku martwicy amputowano mi palce w stopie prawej oraz lewej . Wszystko to wydarzyło się gdy uczęszczałem do szkoły średniej . Na czas nauki przyznano mi rentę socjalna . Gdy zakończyłem szkole renta socjalna została mi zabrana gdyż organ ZUS stwierdził, że nie jestem już nie zdolny do pracy . W 2014 roku podjąłem pracę,która wykonuje do dnia dzisiejszego. W roku 2021 złożyłem dokumenty w ZUS na rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy , oczywiście przez ZUS mój wniosek został odrzucony gdyż jak to stwierdzili nie jestem częściowo niezdolny do pracy . Sprawa zakończyła się w sądzie . Biegły chirurg który został powołany w mojej sprawie stwierdził że jestem częściowo niezdolny do pracy od 2013 r i mój stan jest nie zmienny i ma charakter trwały . Byłem pewien że opinia jest dla mnie bardzo korzystna , jednak ku mojemu zdziwieniu dostałem wyrok w trybie nie jawnym że moja skarga została oddalona i nic mi nie przysługuje :mad: Sąd swój wyrok argumentuje tym że moja niepełnosprawność wystąpiła w czasie nie składkowym przed podjęciem pracy przeze mnie i udowodniłem że ze swoimi ograniczeniami potrafię pracować :x oraz że nie nastapiło istotne pogorszenie mojego stanu .
Mam wrażenie, że jestem w pułapce system . Do żadnego świadczenia się nie kwalifikuje , nie wiem co robić.
Czy iść do sądu apelacyjnego?
Czy był ktoś w podobnej sytuacji co moja ?
Czy ma ktoś może wgląd do jakiś wyroków sądów,żebym miał na czym oprzeć moje odwołanie apelacyjne ?

Proszę o pomoc .

Piszesz "W 2014 roku podjąłem pracę,która wykonuje do dnia dzisiejszego" więc na czym polega Twój cel? Jesteś zdolny do pracy, którą jak sam piszesz wykonujesz ale chcesz uzyskać rentę z tytułu niezdolności do pracy? Przecież pracujesz, więc o co chodzi?

Powrót