Renta za śmierć ojca

• Autor wątku Autor wątku Bankkki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bankkki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sytuacja wygląda następująco:
Moja dziewczyna (aktualnie ma 16 lat) mieszkała od urodzenia w Ameryce z mamą i tatą. W wieku 3 lat umarł jej ojciec a po pewnym czasie jej mama straciła status jej prawnego opiekuna (przez co dostali go jej dziadkowie od strony mamy). Później, w wieku 6 lat wyjechała ona z mamą z Ameryki do Polski. Początkowo mieszkała z mamą i dziadkami (od strony mamy oczywiście) pod jednym dachem (przy czym jej dziadkowie dostawali rente mojej dziewczyny) a po jakimś czasie jej mama wyprowadziła się i moja dziewczyna została sama z dziadkami. Około 5 lat później (czyli w bieżącym roku) mama zabrała ją od dziadków (razem z załatwieniem wszystkich formalności, czyli przepisaniem praw rodzicielskich na siebie) i teraz moja dziewczyna mieszka z mamą.
I teraz pytanie: jako ze jej dziadkowie nie są skorzy żeby teraz oddawać mojej dziewczynie jej pieniądze z renty, czy jest jakiś sposób aby prawa do otrzymania renty (czy jak to nazwać?) przepisać na mamę mojej dziewczyny (przy czym przypominam że renta jest wydawana z Ameryki)?

Powrót