Renta za zrzekniecie się służebności

• Autor wątku Autor wątku ALECHANDRA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

ALECHANDRA

Witam
Chciałabym się dowiedzieć jak to wyglada z rentą w zamian za zrzeczenie ( nie wiem dokładnie jak do nazywa się prawidłowy ) służebności.
Jak obliczana jest kwota renty ?
Dom ma wartość 500000 tysięcy.
Rodzice przepisali dom jednej ze swoich córek . W darowiźnie uwzględnili dla drugiej córki nieodpłatna służebność mieszkania. Służebność dotyczy jednego pokoju kuchni łazienki ze możliwością poruszania się po całej nieruchomości.

1 pytanie
Co to znaczy służebność jednego pokoju ze swobodnym poruszaniem się po całej nieruchomości? Czy to oznacza ze jej siostra (ta która ma służebność) może wchodzić np. do pokoju zajmowanego (sypialnia) przez właścicielkę ( pierwsza córkę obdarowana ) nawet jak ta sobie nie życzy. A czy właścicielka domu może wchodzić sobie do pokoju gdzie jest służebność drugiej siostry ?
2 pytanie
Jak obliczyć wysokość renty w zamian za zrzekniecie się służebności ?
Czytałam ze 4 % od całej wartości nieruchomości czyli 500000 tys * 4 % = 20000 tysięcy rocznie pomnożone o średnia życia drugiej siostry tj. jakieś 40 lat. W tym przypadku 800000 tysięcy renty przez te 40 lat. Oczywiście do tego dochodzi zachowek o który druga siostra wystąpi.
Czy faktycznie jest tak jak napisałam ? Taka informacje znalazłam na internecie.
Pytanie 3
Kto może wystąpić o zamianę służebności na rentę ? Czy właściciel czy tez i osoba na która jest zasadzona służebność?
Pytanie 4
Czy istnieją jakies inne sposoby żeby tej służebności nie było ? I kto może o zniesienie służebności wystąpić ? ( nie licząc dobrowolnego zrzekniecia się służebności u notariusza czy w sądzie )

Pozdrawiam

A co jeśli sąd zasądzi rentę a osoby obdarowanej nie stać na tak wysoka kwotę żeby co miesiąc płacić ? W tym przypadku wyliczyłam 1660 zł mniej więcej.
Wszędzie pisza ze zamiana służebności na rentę to ochrona dla wlasciela. Ale jeśli jest faktycznie 4 % wartości nieruchomości to takie moje spostrzeżenie nie jest to żadna ochrona bo dom warty 500000 tysięcy a zrzekniecie ponad 800000 i do tego i tak dochodzi zachowek.

500000 tys. to jest 500 milionów. Nie jest to samo co 500 tys. Pisz poprawnie liczby bo od twojego postu aż głowa boli oraz dodatkowo przez to jest bardzo nieczytelny.

Nie odpowiada to nie odpisuj.
500000 tys to nie jest żadne 500 milionów. Co za złośliwa żmija. Chyba tylko jesteś tu żeby obrażać Trollu. Omiń post i nie zawracaj mi głowy swoimi głupotami. Głowa boli od takich jak Ty.

ALECHANDRA - czy ty naprawdę nie widzisz co piszesz? Wiesz co oznacza skrót "tys"? Pół miliona to 500000. Jeżeli dodasz skrót "tys" to tak jakbyś dopisała trzy zera na końcu. Wychodzi wtedy 500000000 czyli pięćset milionów. W szkole podstawowej tego nie uczyli? :o I nie ubliżaj :mad:

Ludzie Wy naprawdę nie macie się o co czepiać tylko o kropkę pomiędzy zerami ? Współczuje Waszym rodzinom jak na codzień czepiacie się takich szczegółów.
A nawet jeśli byłoby 5 milionów czy 500 to co to za różnica ?
Ja pytam jak obliczyć wysokość służebności. A chyba mało ważne jest czy napisze 200 czy 2000 czy 200000. Masakra. Musicie wyjąc tzw. kija z tyłka i wyluzować trochę bo zawału albo wylewu z tych nerwów dostaniecie. Ciężkie życie bliscy maja z wami. Nie chce mi się czytać innych postów które tu wystawiacie ale któregoś dnia się zbiorę i zobaczę co za mądrości i czy na temat tu piszecie. Powinno się blokować takich trollów jak Wy. Bo nic nie wnosicie do tematu.

REWE weszła w pare Twoich postów i tematów.
Nie dziwie się że jesteś zgorzkniały. Tu ZUS tu droga nie dobra. Tu dożywocie jedno drugie. W życiu prywatnym nie wyszło to tu wchodzisz i chociaż się wyładować emocjonalnie możesz. A rób co chcesz. Po mnie to jak po kaczce spływa.
Ja czekam od kogoś mądrego na odpowiedz na moje pytania.

Jaka REWE weszła? :lol::lol::lol:

Koniec.
Autor/ka tematu nauczy się pisać poprawnie, a współużytkownicy przestaną się czepiać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót