renta

• Autor wątku Autor wątku goskadawid439
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

goskadawid439

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
mam pytanie dotyczące renty.czy należy sie renta mojemu 14 letniemu bratu, po śmierci mamy?mama przed śmiercią nie pracowała.czy może są jakieś specjalne renty dla dzieci w takich sytuacjach?

Witam.Moja mama też przed smiercia nie pracowała i taka rente otrzymałem.Mam też pytanie i prosił bym o szybką odpowiedz.Na początku lipca przeprowadziłem się do innego miasta.Od połowy lipca jestem zapisany do nowej szkoły co daje mi uprawnienia do otrzymywania renty rodzinnej lecz z dniem 22 czerwca zostałem wypisany z byłej szkoły.Jeżeli teraz dostarczę zaświadczenie z nowej szkoły z dniem 1 września ta renta zostanie mi wstrzymana??Czy będę musiał zwracać zus-owi pieniądze za okres wakacji gdyż niby nie byłem zapisany do żadnej szkoły??Proszę o szybka odpowiedz na forum lub email mkotek17@wp.pl.Z góry dziękuje

mkotek18 za mało podałeś informacji. musisz wiedzieć kiedy kończył się rok szkolny jeżeli w czerwcu to przysługuje ci też świadczenie za okres wakacji. w razie pytań pisz pawelbronice@wp.pl

goskadawid439 podałaś za mało informacji aby coś doradzić kiedy zmarła matka kiedy ustało jej zatrudnienie może była zarejestrowana w urzędzie pracy i pobierała zasiłek dla bezrobotnych. ile ma lat pracy ogólnie. a może pobierała jakieś świadczenie w ZUS?

czy zgłoszenie osobiste że rok temu nie słusznie została pobierana renta przez pare miesiecy ulży sprawie, jak trzeba oddać to trzeba!ok ale jak renta była na dwoje to co...bo przecież gdyby jedna osoba nie pobierała to druga miała by prawie całość zgadza sie...?to z kolei jaką sume trzeba oddać jeżeli i tak rodzeństwu przysługiwała podobna kwota czy oni w ogóle na to patrzą....

Powrót