renta

• Autor wątku Autor wątku shiks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shiks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
dzień dobry

Z dniem 29.07.09 skończył się mój zasiłek chorobowy.
W związku z powyższym wystąpiłem do ZUS o przyznanie mi świadczenia rehabilitacyjnego.
W dniu 28.07.09 lekarz orzecznik ZUS orzekł :
częściową niezdolność do pracy do 31.07.2011
Podczas oddawania wniosków na rente okazało się że nie spełniam wymogu 5-letniego okresu zatrudnienia w ostatnim dziesięcioleciu.
Mój okres zatrudnienia to:
2.02.1976-30.11.2001 -zwolnienie z powodu upadłości zakładu
3.12.2001-25.06.2008 - zarejestrowany w urzędzie pracy jako bezrobotny,przez pół roku był wypłacany zasiłek.
14.07.2008-29.07.2009-zwolniony z powodu decyzji orzecznika

w sumie mam ponad 27 letni staż pracy

co dalej powinienem zrobić???
aby renta mi przysługiwała??

pozdrawiam i dziękuje za szybką odpowiedź

pracownik zus przy rozpatrywaniu wniosku powinien ustalić 5 lat podlegania ubezpieczeniu w innym dziesięcioleciu. w związku z tym że przpracował pan ponad 25 lat powinien być pan skierowany do orzecznika z ustaleniem czy istniała niezdolność do pracy na 18 mcy od ustania zatrudnienia w okresie dziesięciolecia w którym udowodniono 5 lat ubezpieczenia .
niestety nie podał pan w jakim okresie pobierał pan zasiłek dla bezrobotnych jeżeli pobierał go pan od grudnia 2001 przez pół roku to do daty zakończenia pobierania tego zasiłku zus powinien ustalić konkretną datę na jaka powinna powstać niezdolność. istnieje także możliwość że w przypadku odmowy można złożyć odwołanie do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych od decyzji odmownej powołując się na informację podaną poniżej:
Sąd Najwyższy w uchwale składu 7 sędziów z dnia 23.03.2006 r. (sygn. akt I UZP 5/05) uznał, że renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy (art. 57 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - jednolity tekst: Dz. U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353 ze zmianami), bez potrzeby wykazywania przewidzianego w art. 58 ust. 2 tej ustawy pięcioletniego okresu składkowego i nieskładkowego przypadającego w ciągu ostatniego dziesięciolecia przed zgłoszeniem wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy.

życzę powodzenia:)

witam panstwa ponownie

w sprawie mej renty dalej nic nie wyjasnione

nie mogli wyliczyc w innych latach bo wtedy bylem zdrowy

a wiec sprobowalem na zasilek rehabilitacyjny

i po zawirowaniach raz powiedzieli tak teraz znow ze nie

bo jestem na umowie zleceniu we wspolnocie mieszakniowej i pobieram za to wynagrodzenie

czy naprawde sprawa zasilku jest juz kategeroczynie przesadzona na nie???

pozdrawiam i co moge dalej zrobic?

Powrót