renta

• Autor wątku Autor wątku nosferatu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nosferatu

nosferatu

Użytkownik
Odpowiedzi
367
jak sie oblicza okres 5 lat skladkowych i nie skladkowych w ostatnim dziesiecioleciu czy te 10 lat to jest od czasu zlozenia wniosku o rente czy od czasu powstania wypadku?

Jeśli teraz składałoby się wniosek, to 10 lat do tyłu od dzisiaj trzeba mieć te okresy. Kiedy wypadek, to nie ma znaczenia w tej kwestii tutaj akurat.

w tym momencie nie przyznano mi renty- zasilke rehabilitacyjny konczy mi sie z dniem 30.10.2009 czy moge isc na L4 z innym kodem statystycznym choroby?

Okres ostatniego dziesięciolecia , przy obliczaniu 5 letniego okresu składkowego i nie składkowego liczy sie od dnia złożenia wniosku o rentę ,
lub ! od dnia powstania i udowodnienia że choroba istniała wcześniej.
Myślę że bez problemu powinna być w tej sytuacji data z dnia wypadku i od niej liczony okres 10 lat wstecz.

napisalam odwołanie i zkserowalam karte ze szpitala z dnia wypadku-myślisz,że będą liczyć okres wtedy od tego dnia?

Teoretycznie tak , ale wszystko zależy od komisji w ZUS-e. Lepiej jednak nastaw się psychicznie że może będzie trzeba się odwoływać do Sądu Pracy- ale sprawa jest na pewno do wygrania. Wiem bo miałam podobną sytuację

ok kazda sprawa jest inna rozumiem

to co mam robic czy moge isc po zasilku rehabilitacyjnym na L4 z innym kodem statystycznym choroby?
czy ewentualnie jest jakas "furtka" dla takich jak ja...inny zasilek czy tym podobne...

Powrót