renty i emertury 2009 będą podwyższone 0 5,5 czy 6,5

• Autor wątku Autor wątku pawele330
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawele330

Użytkownik
Odpowiedzi
116
O ile wzrosną punktów procentowych renty i emerytury. Z moich informacji wynika że 5 5% a inne zródła podają że 6.5 %

Wyczytałem ze zródła, że nie wszyscy dostaną podwyżki w styczniu 2009 tylko w marcu 2009 a dotyczy tych osób które otrzymują renty socjalne, renty częściowo niezdolne do pracy

Jeżeli ktoś mam inne informacje proszę o przesłanie na mój post.

Podwyżka jest tylko jedna, w marcu o 5,5% (miało być 5,7%).
Prasa, nawet ta poważna jak Gazeta Prawna, wypisuje bzdury o dwóch podwyżkach.
Od 1 stycznia 2009 roku została zmieniona skala podatkowa z 19, 30, 40 % na 18 i 32%. Dotyczy to wszystkich podatników, a nie tylko emerytów i rencistów. Najbardziej na tym skorzystają najlepiej zarabiający, w tym parlamentarzyści. Natomiast większość rencistów i emerytów dostanie w styczniu o parę złotych więcej. Zmiany skali podatkowej nie można traktować jako podwyżki rent i emerytur, gdyż dotyczy ona wszystkich obywateli Polski. Podwyżka rent i emerytur będzie dopiero w marcu.
Dziwię się, że dziennikarze wprowadzają ludzi w błąd.:mad:

Wiele osób mnie się pyta, czy zasiłek pielęgnacyjny wzrośnie, tutaj mi jest trudno powiedzieć

Od zasiłku pielęgnacyjnego należy odróżnić dodatek pielęgnacyjny. Są to zupełnie różne świadczenia wypłacane na podstawie różnych ustaw.
Zasiłek pielęgnacyjny, który jest dodatkiem do zasiłku rodzinnego wypłacany jest przez wójta, burmistrza, lub prezydenta miasta, do 1 września 2009 roku miesięcznie w kwocie 153,00 zł.
Od 1 marca 2008 r. dodatek pielęgnacyjny wynosi - 163,15 zł, a dla inwalidy wojennego całkowicie niezdolnego do pracy i samodzielnej egzystencji - 244,73 zł,
Dodatek ten od 1 marca wzrośnie o 5,5% (niecałe 9 zł, a inwalidom wojennym nieco ponad 13 zł).

Rozumiem, że zasiłek a dodatek pielęgnacyjny, są to dwie różne sprawy.
Ale z tego co się orientuję, że zasiłek pielęgnacyjny w ogóle nie był waloryzowany od 1 września 2006r i wynosi jak Pan Janusz M. napisał 153 zł

Mam pytanie czy w najbliższym czasie będzie on waloryzowany??

Z ustawy o świadczeniach rodzinnych:
Przepis prawny:
Art. 19. 1. W roku, w którym przeprowadza się weryfikację, o której mowa w art. 18 ust. 1, Rada Ministrów, do dnia 15 maja, przedstawia Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych:
1) propozycje wysokości kwot, o których mowa w art. 5 ust. 1 i 2;
2) propozycje wysokości świadczeń rodzinnych;
3) wyniki badań progu wsparcia dochodowego rodzin;
4) informację o realizacji świadczeń rodzinnych za okres od poprzedniej weryfikacji, w tym liczbę osób otrzymujących świadczenia rodzinne oraz wydatki na ten cel w poszczególnych latach;
5) informację o sytuacji dochodowej rodzin posiadających dzieci na utrzymaniu.
2. Trójstronna Komisja do Spraw Społeczno-Gospodarczych, po otrzymaniu propozycji i informacji Rady Ministrów, uzgadnia wysokość kwot, o których mowa w art. 5 ust. 1 i 2, oraz wysokość świadczeń rodzinnych, w terminie do dnia 15 czerwca danego roku kalendarzowego.
3. Wysokość zasiłku rodzinnego od dnia 1 września 2009 r. nie może być niższa niż 40 % wartości koszyka żywnościowego dla danej grupy wieku ustalonej w badaniach progu wsparcia dochodowego rodzin.
4. W przypadku gdy Trójstronna Komisja do Spraw Społeczno-Gospodarczych nie uzgodni w terminie, o którym mowa w ust. 2, wysokości kwot, o których mowa w art. 5 ust. 1 i 2, oraz wysokości świadczeń rodzinnych, Rada Ministrów ustala kwoty, o których mowa w art. 5 ust. 1 i 2, oraz wysokość świadczeń rodzinnych, w drodze rozporządzenia, w terminie do dnia 15 lipca danego roku, na poziomie nie niższym niż wynika to z propozycji, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2.
5. Wysokość kwot, o których mowa w art. 5 ust. 1 i 2, oraz wysokość świadczeń rodzinnych ogłasza się w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski", w drodze obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów, w terminie do dnia 15 lipca roku, w którym przeprowadza się weryfikację.

Jak dobrze przeczytałem i rozumiałem, z dniem 1 września 2009 zostanie przeprowadzona waloryzacja - zasiłku pielęgnacyjnego ???

Dożyjemy, zobaczymy. :) Osobiście wątpię.

W rzeczywistości, ci którzy dostają mniej, tracą na tym. Patrząc się na ustawodactwo w naszym kraju, jest ono niesprawiedliwe wobec tych najbiedniejszych.

Powrót