Reprodukcja starej gry

• Autor wątku Autor wątku Rafi999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafi999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, przez ostatni czas, w ramach nauki programowania pisałem własnoręcznie grę, tak aby ona przypominała klasyka gier - Space Invaders z 1978. Jako, że stworzony przeze mnie projekt chcę udostępnić na mojej stronie internetowej (nie będę na nim w jakikolwiek sposób zarabiać), zmieniłem w grze następujące rzeczy, tak aby odbiegała od oryginału: cały interfejs, grafiki potworów jak i gracza (są one podobne, gdyż stworzone w tym samym stylu graficznym, jednak cały szablon jest autorski, kolorystyka także zmieniona), oryginalne dźwięki zmodyfikowałem na tyle, że w bardzo małym stopniu przypomina oryginał. Mechanika gry jest odwzorowana w 70%, wiele rzeczy z mechaniki dodałem autorskich. Teraz pytanie, czy taką grę mogę spokojnie publikować w internecie, nie obawiając się konsekwencji prawnych?

Z tego co patrzyłem, w Internecie krążą tysiące klonów gry Space Invaders, każdy w mniejszym lub większym stopniu przypomina ww. tytuł, mechanika, całkowicie ta sama. Jednak wolę zapytać Was dla pewności :>

Ostatnia edycja:
Rafi999 napisał:
... Teraz pytanie, czy taką grę mogę spokojnie publikować w internecie, nie obawiając się konsekwencji prawnych?...
Z opisu wygląda, że mamy do czynienia z inspiracją w przypadku, której zgoda autora/ów utworu inspirującego nie jest wymagana. Należy jednak pamiętać, że ich opinia może być odmienna i mogą chcieć dochodzić swoich praw.

PS.
Nie ma wyznaczonej granicy między inspiracja a opracowaniem.

Powrót