REWIZJA CELNA (szczegółowa kontrola)

• Autor wątku Autor wątku casanowa108
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

casanowa108

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Jak się ma przeprowadzanie rewizji osobistej i samochodu osobowego przez służbę celną na granicy.W kolejce na kanał rewizyjny stoi się nieraz po 12 godzin ( czy to nie jest ograniczenie wolności?). Na rewizję skierowanym się jest bez żadnego powodu.Celnicy nie wiedzą gdzie i czego szukać rozkręcają cały samochód niszcząc tapicerkę, gubią wkręty niszczą zatrzaski itp nie mają pojęcia i kwalifikacji .Nawet nie skręcają wszystkiego z powrotem tylko muszę sam skręcać sklejać ( czy to nie jest niszczenia mienia?) Gdy wyjeżdżam z kanału rewizyjnego nawet przepraszam nie powiedzą bo się zawiedli nic nie znajdując.Nie otrzymuję żadnych dokumentów potwierdzających przeszukanie a to jest czynność procesowa .Jeżdżę często i często mnie kontrolują na rewizyjnym. Stoję jak głupek po 12 godzin i nie wiem jakie mają uprawnienia ile czasu mają na przeprowadzenie rewizji,czy nie powinni sporządzać protokołu zatrzymania osoby jeśli trwa to tyle czasu?.Co i kiedy mogą mi sprawdzać i czy nie ma jakiegoś określonego przepisu by skrócić czas oczekiwania na rewizyjną. Jakie podstawy prawne są na odrywanie i niszczenie tapicerki w moim samochodzie. Jakie przepisy mówią ze celnik może mi niszczyć mienie kiedy nic nie znajduje,ograniczać wolność? Policja gdy zatrzymuje nawet do kontroli to czas od zatrzymania do do początku wykonania czynności nie powinien przekraczać 15 min .Myślę ze celnicy tez mają jakieś przepisy które to regulują.Jakie są ich podstawy prawne i gdzie ich szukać.
Pozdro
Leo
leo108@gazeta.pl

Powrót