rezydent a rejstraca WRS

• Autor wątku Autor wątku Ryku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ryku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mam dylemat i prosilbym o rzetelna odpowiedz.

Jestem w Anglii juz prawie 6 lat. Przez 5 lat pracowalem u jednego pracodawcy. Wyrobilem National Insurance Number oraz zarejestrowalem sie w Home Ofiice. Posiadam wszystkie dokumenty. Posiadam tez rezydenture choc nie wiem jaka - na karcie mam napisane RESIDENCE DOCUMENTATION a ponizej Typ dokumentu Registration Certificate - wyrobilem to po 3 latach pobytu w Aanglii (nie mylic tego z WRS). PO 4 latach znalazlem 2 prace w ktorej przepracowalem rok (i nadal tutaj pracuje po 40h - jest to glowna praca) i teraz moj nowy (nie taki nowy bo rok u niego pracuje) pracodawca jest mocno zaniepokojony poniewaz twierdzi ze musze wyrobic WRS (obawai sie zaplaty kary chyba 10 000 funtow w razie kontroli ).
Moje pytania sa nastepujace:

1. Czy faktycznie musze wyrabiac znowu WRS skoro nieprzerwalnie pracowalem dla pierwszego pracodawcy przez 5.5 lat (nadal pracuje dla niego tyle ze raz w tygodniu po pare godzin 4-10h badz nawet czasami pracuje raz w miesiacu)? Sadzilem ze po przepracowaniu 12 miesiecy nie musze nigdzie zglaszac zmiany pracodawcy a de facto to nadal pracuje dla 1 pracodawcy tyle ze bardzo rzadko wiec moj WRS jest ciagle aktualny.

2. Czy ktos moze mi powiedziec jaka mam rezydenture (na podstawie nazwy dokumentu ktora podalem na poczatku postu)?

3. Czy moge teraz ubiegac sie o inna rezydenture (nie obywatelstwo)?

4. JEsli faktyczie musze sie ponownie zarejestrowac czy mozecie podac mi jaki formularz musze wypelnic?

Pozdrawiam i prosze o odpowiedz szczegolnie na pytanie 1 poniewaz boje sie ze strace prace.

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Brak Home Office

1 - Nie
2 - Temporary Residence Permit czyli rezydentura tymczasowa
3 - ( po 4 latach ) mozesz starac sie o stala )

Eliss serdecznie dziekuje za szybka odpowiedz. Moj niepokoj byl zwiazany z tym, ze na WRS jest napisane ze nalezy poinformowac Home Office w przypadku zmiany pracodawcy i ze WRS jest nieaktualny w momencie odejscia z pracy. Ponadto nic tam nie jest wspomniane o tym ze po 12 miesiacach nie musze tego faktu zglaszac (mowa o dokumencie z HO)

Eliss napisał:
1 - Nie
2 - Temporary Residence Permit czyli rezydentura tymczasowa
3 - ( po 4 latach ) mozesz starac sie o stala )

a ta 2-ka to przypadkiem nie nazywa sie extended??

Z tego co miwiadomo nazywa sie tak jak napisalam ( chociaz wiem,ze roznie ludzie ja nazywaja miedzy soba ) to jest po prostu Residence Permit dodam jeszcze ,ze aby otrzymac stala nalezy zdac test z jezyka i historii bardzo podobny do tego, ktory jest przy obywatelstwie.

Witam,
chciałam złożyć wniosek na resident permit ale przeczytałam ze potrzebuje
worker registration card i wszystkie worker registration
certificates no i tu sie zaczyna.:mad:
po przyjeździe do Anglii pracowałam 4 miesiące, oczywiście od razu zarejestrowałam się Home Offiece, mam kartę i certyfikat ten pierwszy, po tych 4 miesiącach zmieniłam na inną i tam pracowałam tylko miesiąc i nie poinformowałam HO, po tym miesiącu znalazłam kolejną prace i tam byłam 1rok i 9 miesięcy (mam certyfikat bo tym razem zaktualizowałam dane w HO) ale później nie miałam pracy przez 3 miesiące, jakoś udało mi się znaleźć na pól etatu i to było w listopadzie 2009 i tu jestem dalej pracownikiem do dziś ale nie poinformowałam HO o zmianie pracy, ponadto w marcu 2010 roku zaczęłam druga prace na pól etatu i również nie poinformowałam HO. no i problem w tym ze nie mam tych certyfikatów z tych wszystkich prac i co mam teraz zrobić ??????:x:-(

wyslij teraz z aktualnej pracy.. a o reszcie musisz zapomniec. Niekoniecznie potrzebujesz WRS o residence permit. Byc moze twoj pobyt w wb byl legalny na podstawie innych regulacji niz bycie pracowniekim

czyli moge teraz wyslac dane z aktualnych prac (bo mam dwie) nawet jak juz minal rok (rok i dwa miesiace w jednej i 10 miesiecy w drugiej):o? czy to co przepracowalam bedzie sie liczyc ?? czy mój pracodawca bedzie musial placic jakąś kare albo cos? jakies konsekwencje chyba sa??prosze o rade

Powrót