Czegos Pawian nie rozumiem, jakos nie skaldnie napisales albo dla mnie nie zrozumiale.
:Osoby, ktore sa w takiej sytuacji jak ja, czyli mieszkaja na terenie np. Polski jako Rezydent Dlugoterminowy: a potem piszesz
:musza posiadac karte stalego z napisem 'Rezydent Dlugoterminowy WE' na niej.:
Oczywiscie, ze nie wystarcza samo posiadanie takowej karty WE do osiedlenia sie na terenie innego kraju UE o tym to kazdy wie.
Problem dotyczy jednak otwarcia dzialalnosci na terenie innego kraju UE o czym tez sie dowiedzialem, ze bez problemu mozemy zalozyc dzialalnosc na terenie np Hiszpanii, Holandii, Francji ale np w Niemczech idioci nie wiedza sami co i jak i to nie dotyczy glownie obcokrajowcow ale tez i samych niemcow
Od ambasady polskiej w Berlinie uzyskalem natomiast taka informacje:
Przekazuję wg kompetencji zapytanie pana ...... dot. zasad rejestrowania działalności gospodarczej w RFN przez cudzoziemców.
Nie ma specjalnych dokumentów potwierdzających fakt zamieszkiwania na terenie UE, takim dokumentem dla cudzoziemca zamieszkałego w Polsce jest Karta Pobytu i jest ona znana właściwym władzom niemieckim
Nie musi Pan niczego udowadniać. To urzędnik ma Panu podać podstawę prawną i dokładnie określić rodzaj wymaganego dokumentu.
Nie zajmujemy się sprawami gospodarczymi. Proszę poczekać na odpowiedź z Wydziału Ekonomiczno-Handlowego, który zajmuje się także sprawami związanymi z otwieraniem działalności gospodarczej na terenie Niemiec.
Ciekawe? Zapraszam na skype napisz mi na priv.
Co do linku bardzo pomocne, ciekawe
Tylko zajmijmy sie naszym problemem czyli osiedlenie sie. Jak wiadomo lepiej posiadac osiedlenie sie niz karte WE, ktora latwo stracic po roku czasu
Prawnicy z prawa administracyjnego rozkladaja rece bo nikt nie wie jaki mamy status skoro otrzymalismy pobyt na osiedlenie sie przed wstapieniem PL do UE i nikt nie wie czy nabylismy z tym prawa rezydenta czy tez nie co jest smieszne.
Jezeli cos dojdzie napisze i piszcie w koncu to forum prawnikow czy wam trzeba smarowac ciagle za wasza nie wiedze!