rezydent w uk, emerytura polska

• Autor wątku Autor wątku 13Majka13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

13Majka13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Prosze informacje czy ma sie prawo do leczenia w Anglii mieszkajac na stale w Anglii a otrzymujac emeryture w Polsce bez odprowadzania podatku i skladki zdrowotnej.
Z uwagi na fakt, ze wszelkie rozliczenia dokonywac nalezy w kraju zamieszkania tj. w u.k.(mieszkam tu stale od 2013) ZUS nie potracil mi podatku i ubezpieczenia zdrowotnego za ostatni rok i nie rozliczyl mnie jak zawsze PIT-40 lecz otrzymalam informacje o dochodach PIT-11/A. US poinformowal mnie,ze od teraz mam sie rozliczac wylacznie z angielskim urzedem skarbowym.
Czy ktos ma doswiadczenie w tym zakresie?
Czy bede objeta ubezpieczeniem w Anglii pomimo, ze po 60 r. zycia jest sie zwolnionym z oplat National Insurance Contribution (NIC). Takze z powodu niskich zarobkow to zwolnienie obowiazuje. Moja emerytura po przeliczeniu na GBP nie przekracza Allowance.
Reasumujac, jesli nie place ubezpieczenia to czy moge korzystac z leczenia w calej UE?

kazdy emeryt polski przeciez podlega pod ustawodawstwo polskie nawet jeśli zamieszkuje za granica,a ubezpieczenie przenosi za pomoca specjalnego formularza

jakos to dziwnie u ciebie wygląda
ZUS nie potracil mi podatku i ubezpieczenia zdrowotnego
:(

Emeryt/rencista przenoszący miejsce zamieszkania do państwa członkowskiego EFTA może złożyć w Mazowieckim Oddziale Wojewódzkim NFZ wniosek o wydanie formularza E121. Zarejestrowanie formularza w instytucji miejsca zamieszkania powoduje, iż to ta instytucja staje się instytucją właściwą do wydania EKUZ. EKUZ wydana przez oddział wojewódzki NFZ powinna zostać zwrócona.

NFZ

Formularz E-121 (wydawany przez instytucje ubezpieczenia zdrowotnego) zapewnia dostęp do opieki zdrowotnej w państwie zamieszkania osobom zamieszkującym na terenie innego państwa UE/EOG niż państwo, w którym posiadają prawo do rzeczowych świadczeń zdrowotnych z tytułu otrzymywania świadczeń emerytalno-rentowych
http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/broszura_ue.pdf

Ostatnia edycja:
Jestem na emeryturze już drugi rok a w Anglii mieszkam 8 lat. Jaka jest mozliwosc otrzymywania w Anglii mojej wypracowanej emerytury,zwazywszy ,ze nie zamierzam wracać tutaj,oczywiscie brutto bez potrąceń podatkowych.

Powrót