Rezydentura

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bart07

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Witam serdecznie

- czy osoba na stale przebywajaca w Anglii ma obowiazek dopelnienia sluzby wojskowej?
Dodam iz nie posiadam meldunku w Polsce, studiuje przez internet w Polsce i rozpoczynam studia w Anglii, czy jest to wystarczajacy powod by uznac ze miejscem mojego stalego pobytu jest UK?
Czy rezydentura w danym kraju wystarcza by uznac iz jestem osoba na stale przebywajaca w UK?

Moge oczywiscie przedstawic papiery na to ze sie ucze jednak chcialbym miec pewnosc ze nie bede wzywany jako osoba niemieszkajaca w Polsce lub zatrzymywany na granicy.

Glupim by bylo abym po kilku latach w Anglii gdzie mam mieszkanie i rodzine, gdzie sie ucze i pracuje zostal wezwany do dopelnienia sluzby wojskowej, niektorzy ludzie mieszkaja tutaj od malego. Ja 3 lata.

- czy rezydentura podatkowa w anglii zwalnia osobe tam przebywajaca od placenia podatkow w polsce?
z tego co wiem, od tego roku podatkowego nie ma juz nic takiego jak podwojne opodatkowanie, wiem jednak ze jest to wazne tylko wtedy kiedy polak nie osiagnal w roku podatkowym zysku w Polsce.
Czy rezydentura podatkowa od tego uchroni?Z tego co wiem mozna przedstawic rezydenture i rezydenture podatkowa co jest wystarczajacym potwierdzeniem tego iz miejsce glownego interesu zyciowego jest w Anglii a to zwalnia mnie z wielu przepisow.

Czy tak jest?

Dziekuje
Pozdrawiam

- czy osoba na stale przebywajaca w Anglii ma obowiazek dopelnienia sluzby wojskowej?
Dodam iz nie posiadam meldunku w Polsce, studiuje przez internet w Polsce i rozpoczynam studia w Anglii, czy jest to wystarczajacy powod by uznac ze miejscem mojego stalego pobytu jest UK?
Czy rezydentura w danym kraju wystarcza by uznac iz jestem osoba na stale przebywajaca w UK?

Rezydentura nie zmienia Twojego obywatelstwa - nadal masz obowiazek dopelnienia sluzby wojskowej w Polsce - Jezeli studiujesz w uk to mozesz starac sie o odroczenie sluzby wojskowej. Jezeli mieszkasz w UK dluzej niz 5 lat to mozesz starac sie o przeniesienie sluzby do uk.

czy rezydentura podatkowa w anglii zwalnia osobe tam przebywajaca od placenia podatkow w polsce?

Rezydentura podatkow okresla tylko, ze masz obowiazek podatkowy w uk. Od 2007 roku nie ma juz podwójnego opodatkowania i za prace w uk rozliczasz sie tylko w uk. Za poprzednie lata - zalezy to od Twojego centrum interesow zyciowych- jezeli nie miales w Polsce zony/dzieci/mieszkania- nie musisz sie tam rozliczac.

Ale jak wyglada sytuacja z podatkami, podczas gdy uzyskalem dochod w Polsce ale mieszkam w UK i mam rezydenture podatkowa, z tego co wiem podwojne dochody sprawiaja iz nadal musialbym sie rozliczac rowniez w Polsce.

Jak to wyglada jak sie ma rezydenture podatkowa a wczesniej w polsce nie mialo sie ani zony, dzieci ani mieszkania.

Pozdrawiam

[cytat="bart07"]Ale jak wyglada sytuacja z podatkami, podczas gdy uzyskalem dochod w Polsce ale mieszkam w UK i mam rezydenture podatkowa, z tego co wiem podwojne dochody sprawiaja iz nadal musialbym sie rozliczac rowniez w Polsce.

Pozdrawiam[/cytat]

Wszystko zalezy o , ktory rok ci chodzi. Jezeli uzyskales dochod w 2007 roku w Polsce to z tego dochodu rozliczasz sie w Polsce. Rezydentura podatkowa uk mowi tylko o Tym ,ze podlegasz opodatkowaniu w uk ( ale za dochod uzyskany w uk).

Eliss napisał:

Rezydentura nie zmienia Twojego obywatelstwa - nadal masz obowiazek dopelnienia sluzby wojskowej w Polsce - Jezeli studiujesz w uk to mozesz starac sie o odroczenie sluzby wojskowej. Jezeli mieszkasz w UK dluzej niz 5 lat to mozesz starac sie o przeniesienie sluzby do uk.

czy rezydentura podatkowa w anglii zwalnia osobe tam przebywajaca od placenia podatkow w polsce?

Rezydentura podatkow okresla tylko, ze masz obowiazek podatkowy w uk. Od 2007 roku nie ma juz podwójnego opodatkowania i za prace w uk rozliczasz sie tylko w uk. Za poprzednie lata - zalezy to od Twojego centrum interesow zyciowych- jezeli nie miales w Polsce zony/dzieci/mieszkania- nie musisz sie tam rozliczac.

Stary 09-03-2007, 15:45 #1
miderska
Początkujący

Domyślnie Zmiany zasad wypłacania wynagrodzenia w UK
Witajcie , zwracam się z pytaniem na które nie znajduję nigdzie odpowiedzi. Otóż ,mieszkamy w UK od 2 lat , mąż od początku pobytu zatrudniony jest na czas nieokreślony w firmie transportowej w Londynie , dotychczas jego wynagrodzenie było wypłacane co tydzień zgodnie z umową która została zawarta ustnie. Dziś mąż zastał w pracy kartkę informującą wszystkich pracowników że zasady wypłacania wynagrodzenia zmieniają się z dniem 9 kwietnia , od tej daty pensja będzie wypłacana miesięcznie . W uzasadnieniu podano że pani naliczająca te kwoty pracowała 2 dni w tygodniu ( widać było to zbyt monotonne) i w związku z tym postanowiono jej w tym ulżyć. Jak łatwo się domyśleć , wszystkie nasze płatności i zobowiązania ustalone są na tygodniowe wpłaty, sytuacja zaczyna być dla nas skomplikowana , za miesiąc nie będzie z czego zapłacić za czynsz a wszystkie płatności zostaną zawalone co obciąży nas dodatkowo kosztami przeterminowanych opłat. Moje pytanie do Was to , czy pracodawca ma prawo do takich zmian , czy po prostu jest to jego samowola ...Proszę o szybką odpowiedż i z góry bardzo dziękuję !
miderska jest off-line Raportuj zły post Odpowiedź z cytowaniem Multi- cytowanie tej wiadomości Szybka odpowiedź do tej wiadomości Cytuj zaznaczony tekst
Stary 09-03-2007, 16:52 #2
Eliss
Moderator

Eliss na Forum Prawnym

Domyślnie
oczywiscie,ze ma takie prawo musi was tylko wczesniej o tym poinformowac- co zrobil.

[cytat:2empsube]co obciąży nas dodatkowo kosztami przeterminowanych opłat.[/cytat:2empsube]

Przeciez w uk nie pobieraja dodatkowych oplat za oplacenie rachunku po terminie!
Stary 09-03-2007, 17:16 #3
miderska
Początkujący

Domyślnie
[cytat="LO"]oczywiscie,ze ma takie prawo musi was tylko wczesniej o tym poinformowac- co zrobil.

[cytat:1vidocc7]co obciąży nas dodatkowo kosztami przeterminowanych opłat.[/cytat:1vidocc7]

Przeciez w uk nie pobieraja dodatkowych oplat za oplacenie rachunku po terminie![/cytat]

Dzięki za odpowiedz a co do dodatkowych opłat to uwierz mi że biorą i to nie mało , chodzi mi o przeterminowane płatności po upomnieniach i minusowy stan konta po zrealizowanych zleceniach przez bank a to nas nie dłygo czeka dzięki genialnemu pomysłowi szefa mojego męża.....pozdrawiam
miderska jest off-line Raportuj zły post Odpowiedź z cytowaniem Multi- cytowanie tej wiadomości Szybka odpowiedź do tej wiadomości Cytuj zaznaczony tekst
Stary 09-03-2007, 18:29 #4
Eliss
Moderator

Eliss na Forum Prawnym

Domyślnie
czyli mowisz o stalych zleceniach na koncie a nie o rachunkach samych w sobie . Wycofaj zlecenia i potem ustaw nowe tak aby pasowaly do terminu wplywu na konto. Unikniesz w ten sposob kar z banku.
Stary 09-03-2007, 20:19 #5
miderska
Początkujący

Domyślnie
[cytat="LO"]czyli mowisz o stalych zleceniach na koncie a nie o rachunkach samych w sobie . Wycofaj zlecenia i potem ustaw nowe tak aby pasowaly do terminu wplywu na konto. Unikniesz w ten sposob kar z banku.[/cytat]

Tak dokładnie o tym mówiłam , dzięki za tę radę , mam nadzieję że uda nam się nie pozawalać wszystkich zobowiązań.
Gorąco pozdrawiam
Stary 09-03-2007, 22:54 #6
Eliss
Moderator

Eliss na Forum Prawnym

Domyślnie
Zadzwon i pozmieniaj bezposrednio w tych miejscach,w ktorych masz zaplacic rachunki (gaz/prad/tel...itd) a w banku po prostu zlikwiduj direct debet. Nic sie nie martw przeniosa ci platnosci na dogodny dla Ciebie dzien. Wytlumacz tylko dlaczego. A jak sie nie zgodza to i tak niepobiora platnosci i beda musieli wyslac rachunek
Nieprzeczytane Dzisiaj, 22:08 #7
Elliss
Początkujący

Domyślnie RE: Zmiany zasad wypłacania wynagrodzenia w UK
Cytat:
Napisał/a Eliss Zobacz post
oczywiscie,ze ma takie prawo musi was tylko wczesniej o tym poinformowac- co zrobil.

[cytat:2empsube]co obciąży nas dodatkowo kosztami przeterminowanych opłat.[/cytat:2empsube]

Przeciez w uk nie pobieraja dodatkowych oplat za oplacenie rachunku po
Eliss napisał:

Stary 09-03-2007, 15:45 #1
miderska
Początkujący

Domyślnie Zmiany zasad wypłacania wynagrodzenia w UK
Witajcie , zwracam się z pytaniem na które nie znajduję nigdzie odpowiedzi. Otóż ,mieszkamy w UK od 2 lat , mąż od początku pobytu zatrudniony jest na czas nieokreślony w firmie transportowej w Londynie , dotychczas jego wynagrodzenie było wypłacane co tydzień zgodnie z umową która została zawarta ustnie. Dziś mąż zastał w pracy kartkę informującą wszystkich pracowników że zasady wypłacania wynagrodzenia zmieniają się z dniem 9 kwietnia , od tej daty pensja będzie wypłacana miesięcznie . W uzasadnieniu podano że pani naliczająca te kwoty pracowała 2 dni w tygodniu ( widać było to zbyt monotonne) i w związku z tym postanowiono jej w tym ulżyć. Jak łatwo się domyśleć , wszystkie nasze płatności i zobowiązania ustalone są na tygodniowe wpłaty, sytuacja zaczyna być dla nas skomplikowana , za miesiąc nie będzie z czego zapłacić za czynsz a wszystkie płatności zostaną zawalone co obciąży nas dodatkowo kosztami przeterminowanych opłat. Moje pytanie do Was to , czy pracodawca ma prawo do takich zmian , czy po prostu jest to jego samowola ...Proszę o szybką odpowiedż i z góry bardzo dziękuję !
Stary 09-03-2007, 16:52 #2
Eliss
Moderator

Eliss na Forum Prawnym

Domyślnie

Przeciez w uk nie pobieraja dodatkowych oplat za oplacenie rachunku po terminie!
Stary 09-03-2007, 17:16 #3
miderska
Początkujący

Domyślnie
[cytat="LO"]oczywiscie,ze ma takie prawo musi was tylko wczesniej o tym poinformowac- co zrobil.

[cytat:1vidocc7]co obciąży nas dodatkowo kosztami przeterminowanych opłat.[/cytat:1vidocc7]

Przeciez w uk nie pobieraja dodatkowych oplat za oplacenie rachunku po terminie![/cytat]

Dzięki za odpowiedz a co do dodatkowych opłat to uwierz mi że biorą i to nie mało , chodzi mi o przeterminowane płatności po upomnieniach i minusowy stan konta po zrealizowanych zleceniach przez bank a to nas nie dłygo czeka dzięki genialnemu pomysłowi szefa mojego męża.....pozdrawiam
Stary 09-03-2007, 18:29 #4
Eliss
Moderator

Eliss na Forum Prawnym

Domyślnie
czyli mowisz o stalych zleceniach na koncie a nie o rachunkach samych w sobie . Wycofaj zlecenia i potem ustaw nowe tak aby pasowaly do terminu wplywu na konto. Unikniesz w ten sposob kar z banku.
Stary 09-03-2007, 20:19 #5
miderska
Początkujący

Domyślnie
[cytat="LO"]czyli mowisz o stalych zleceniach na koncie a nie o rachunkach samych w sobie . Wycofaj zlecenia i potem ustaw nowe tak aby pasowaly do terminu wplywu na konto. Unikniesz w ten sposob kar z banku.[/cytat]

Tak dokładnie o tym mówiłam , dzięki za tę radę , mam nadzieję że uda nam się nie pozawalać wszystkich zobowiązań.
Gorąco pozdrawiam
Stary 09-03-2007, 22:54 #6
Eliss
Moderator

Eliss na Forum Prawnym

Domyślnie
Zadzwon i pozmieniaj bezposrednio w tych miejscach,w ktorych masz zaplacic rachunki (gaz/prad/tel...itd) a w banku po prostu zlikwiduj direct debet. Nic sie nie martw przeniosa ci platnosci na dogodny dla Ciebie dzien. Wytlumacz tylko dlaczego. A jak sie nie zgodza to i tak niepobiora platnosci i beda musieli wyslac rachunek
Nieprzeczytane Dzisiaj, 22:08 #7
Elliss
Początkujący

Domyślnie RE: Zmiany zasad wypłacania wynagrodzenia w UK
Cytat:
Napisał/a Eliss Zobacz post

Eliss napisał:

Witam,

Z zona mieszkamy w Londynie, ja juz od ponad roku a ona prawie rok. Oboje rozliczalismy sie juz raz z podatku w Anglii.

Niecale 2 tygodnie temu moja zona zlozyla wniosek o separacje. Ja do tej pory nic nie otrzymalem. Twierdzi, ze w Anglii nie potrzeba zadnej rozprawy do tego.

Kaze mi sie wyprowadzic z mieszkania, ktore wynajmujemy, albo ona to zrobi z dziecmi.

Nie ma zadnych podstaw co do rozwodu itp. poniewaz nigdy jej nie uderzylem, nie pije - jestem abstynetem, opiekuje sie dziecmi i ja utrzymywalem (ona prowadzila dom), zdrady tez nigdy nie bylo.

Czy jest cos co mozna zrobic, zeby zapobiec separacji?

Dla dobra dzieci chce wyprowadzic sie ja (po co im wiecej stresu?). Poprosilem ja zeby podpisala mi zwykly swistek, ze wyprowadzam sie za jej namowa, zeby nie miala argumentu, ze ucieklem od niej, ale ona mowi, ze nie podpisze, co robic?

Najchetniej nie chcialbym ani rozwodu ani separacji, ale ona nalega. Nie ma nigogo innego pomiedzy nami a ona twierdzi po prostu, ze nie chce juz dluzej byc ze mna.

Wszystko byloby latwiejsze, gdyby sprawa dziala sie w anglii, ale tutaj nie mam gdzie szukac pomocy, wiec z gory dziekuje za kazda pomoc....

Powrót