Rezygancja z pracy ze skierowania z UP

• Autor wątku Autor wątku radekk2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radekk2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Podjąłem prace ze skierowania z urzędu pracy. Kiedy tam przyszedłem i pokazywano mi jak ta praca wygląda to wydawała mi się wtedy całkiem niezła. Jednak po przepracowaniu miesiąca okazało się niestety, że jest znacznie cięższa niż to co mi na początku pokazywano i pięniądze są znacznie mniejsze niż opowiadał kierownik kiedy tam się przyjmowałem. Krótko mówiąc jest to zbyt ciężka praca na moje siły. Czy teraz w takiej sytuacji jeśli złoże wypowiedzenie to będę miał jakieś konsekwencje w urzędzie pracy? Zostane nie zarejestrowany?

Rozumie, że nie będzie konsekwencji.
Zapomniałem napisać, że urząd pracy dokłada się do mojego wynagrodzenia. Piszę to, bo być może ma to znaczenie.

radekk2 napisał:
Rozumie, że nie będzie konsekwencji. Zapomniałem napisać, że urząd pracy dokłada się do mojego wynagrodzenia. Piszę to, bo być może ma to znaczenie.
Dokładnie tak, konsekwencji dla Pana nie będzie, jednak aby uzyskać na nowo status bezrobotnego należy przedstawić w PUP świadectwo pracy.
Natomiast urząd pracy nie dokłada się do Pana wynagrodzenia, wynagrodzenie płaci Panu w całości pracodawca, który otrzymuje częściową jego refundację z PUP. Zarówno przepisy prawa jak i umowa zawarta pomiędzy pracodawcą a PUP przewiduje sytuację, że pracownik odejdzie, w takim przypadku pracodawca musi w ciągu 30 dni od powstania wakatu zatrudnić kolejnego bezrobotnego skierowanego przez urząd. Ale uzupełnienie miejsca pracy to już jest problem pracodawcy i PUP.

Ostatnia edycja:
Powrót