Rezygnacja [staż]

• Autor wątku Autor wątku polskatozlo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polskatozlo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, jestem w trakcie 3 miesiąca stażu, chciałbym zrezygnować, po prostu mam za daleko, a za paliwo nie mam zwracanych pieniążków, staż z urzędu pracy, czy czekają mnie jakieś konsekwencje ? oddawanie pieniędzy ?

W najgorszym przypadku utrata statusu bezrobotnego oraz zwrot kosztów badań lekarskich, o ile płacił za nie PUP.
Dopiero w trakcie stażu stwierdził Pan trudności z dojazdem do miejsca stażu? Nie zastanawiał Pan się nad tym przed jego rozpoczęciem?

na początku mi się podobało ... później po pierwszej wyplacie już nie bardzo :) jak mam złożyć rezygnację ?

a i czy gdy złożę rezygnację dostanę pieniądze gdy przerobie ten cały miesiąc ?

polskatozlo napisał:
później po pierwszej wyplacie już nie bardzo
A to przed rozpoczęciem stażu nie poinformowano Pana w PUP, że na stażu przysługuje stypendium w kwocie 997,40 zł brutto? Teraz to już trochę późno na rozmyślenie się.... i rezygnację bez żadnych konsekwencji z powodu zbyt niskich środków pieniężnych.
polskatozlo napisał:
jak mam złożyć rezygnację ?
Na piśmie, wskazując datę rezygnacji i powód. Pismo można złożyć osobiście w PUP lub przesłać pocztą.
polskatozlo napisał:
czy gdy złożę rezygnację dostanę pieniądze gdy przerobie ten cały miesiąc ?
Tak. Za przepracowane dni stypendium się należy.

czyli zostanie mi do zwrotu koszty badań gdy podjąłem pracę ? chodzi oto że badania wykonywane były w firmie, i byliśmy z firmy z panią

Kto opłacił koszty badań lekarskich wykonanych przed stażem?

tego nie wiem, wiem ze kase mieli na sklepie jak przyśliśmy, i jeszcze jedno pytanie, czy zwracam koszty wszystkich wizyt u lekaża i wypisanie l4 ?

Koszty badań wstępnych będzie trzeba zwrócić pod warunkiem, że opłacał je PUP.
polskatozlo napisał:
czy zwracam koszty wszystkich wizyt u lekaża i wypisanie l4 ?
??? Jak za wypisanie L4? Nie rozumiem...
Zwolnienie lekarskie na druku ZUS ZLA (dawne L4) wydaje pacjentowi lekarz stwierdzając jego niezdolność do pracy wskutek choroby. Za stwierdzenie niezdolności do pracy przecież się nie płaci.

ok to ujmę to tak czy za wizyty u lekarza też zwracam pieniądzę ?

Nie. Dla osób bezrobotnych opieka lekarska jest bezpłatna.

ok, czyli jakie mam szansy aby zrezygnować ze stażu ? i ile się czeka na rezygnację ?

polskatozlo napisał:
jakie mam szansy aby zrezygnować ze stażu ? i ile się czeka na rezygnację ?
O to proszę pytać swojego PUP. Takie szczegóły nie są uregulowane przez powszechne przepisy prawa, a rozstrzygnięcie zależy od oceny indywidualnego przypadku. Interpretacją Pana przypadku oraz rozstrzygnięciem sprawy zajmie się wyłącznie Pana PUP.

Ostatnia edycja:
a mogę dodać coś od lekarza ? np niezdolność do dźwigania bo mam problemy z sercem czy czymś ?

hm, jeszcze pytanie, mam staż od 8 do 16 więc nie mam jak wyjść do urzędu pracy, mogę np na-ściemniać że znalazłem pracę i po prostu rezygnuję ? mogę tak powiedzieć szefowi ?

polskatozlo napisał:
nie mam jak wyjść do urzędu pracy
Proszę wysłać pismo do PUP po godzinach pracy, a jeśli chce Pan jeszcze coś ustalić czy też poradzić się w PUP to można zadzwonić podczas przysługującej przerwy.
polskatozlo napisał:
mogę np na-ściemniać
Nie. Proszę być poważnym.

no to nie tak że ściemniam, ale wiem że będę składał w tym czasie podanie o pracę

Powrót